Pripravte si tento rok tie najkrajšie vianočné cukrovinky

NETKY.SK • 18 December 2023, 16:30 • 2 min
Pripravte si tento rok tie najkrajšie vianočné cukrovinky

Robíte každý rok tie isté sladkosti na Vianoce a trochu vás to už nudí? Tu je niekoľko nápadov, ako vyčarovať na vianočný stôl malé umelecké diela.

slovakia

left justify in out

Zahrajte sa tento rok na umelkyne v kuchyni a pridajte do vianočného pečenia kus radosti z príprav týchto nielen chutných, ale aj nádherných vianočných dezertov.

Vianočný koláč v tvare stromčeka
 

Je naozaj jednoduchý na prípravu a zamilujú si ho naozaj všetci, najmä deti, ktoré vám dokonca môžu pomôcť pripraviť. Vianočný koláč-stromček je vyrobený z krehkého, ale nelámavého cesta s trochou prášku do pečiva, vďaka ktorému vám dobre vykysne a vytvoria sa v ňom otvory, do ktorých potom dáte džem.

Ingrediencie
370 g múky, 180 g masla, 100 g cukru, 1 vajce, polovica čajovej lyžičky prášku do pečiva, 100 g malinového džemu (alebo iného s výraznou farbou, ktorá pekne vynikne), práškový cukor

Postup
Na pracovnú dosku vysypte múku spolu s cukrom, premiešajte ich a do stredu urobte jamku. Pridajte celé vajce a nakrájané maslo. Hnetieme rukami. Pridajte prášok do pečiva a intenzívne mieste, kým cesto nie je hladké, homogénne a bez hrudiek. Cesto rozdeľte na niekoľko guľôčok, každú s hmotnosťou asi 25 gramov, a dlaňou ich pekne zaoblite. Vezmite plech, položte naň pergamenový papier, potom postupne umiestnite všetky guľky, počnúc prvou na vrch, aby ste vytvorili stromček. Je to veľmi jednoduché: stačí dať prvú na vrchol, potom dve v druhom rade, potom tri a tak ďalej, kým ich nebudete mať šesť. Z posledných troch guľôčok vytvorte základňu, ktorá vyzerá ako kmeň stromu. Palcom urobte v strede každej guľôčky otvor. Pečte vo vyhriatej rúre s ventilátorom pri teplote 180 °C asi 15 minút, kým nie je úplne zlatohnedý, potom ho vyberte z rúry a zľahka doň urobte otvory (dávajte pozor, aby ste sa nepopálili). Vianočný koláčik nechajte úplne vychladnúť a potom pomocou čajovej lyžičky naplňte otvory malinovým džemom (alebo svojou obľúbenou príchuťou). Pred podávaním posypte práškovým cukrom.

Stromčeky z burizónov

Tieto pôvabné čokoládové stromčeky buď z horkej, mliečnej, alebo aj bielej čokolády je veľmi jednoduchý dezert len z dvoch ingrediencií, ktorý môžete pripraviť aj ako hlavný dezert štredrej večere.

Ingrediencie
200 g horkej čokolády, 100 g burizonov, práškový cukor

Postup
Najprv si pripravte papier na pečenie, vytvorte z neho obdĺžnikovité pásy, ktoré budete tvarovať do kužeľov.  Takto vytvorený kužeľ uzavrite zošívačkou. Čokoládu nahrubo nasekajte, rozpustite , do rozpustenej čokolády vložte burizony a premiešajte. Túto zmes vložte do kornútkov, jemne pritlačte, aby naplnila celý kornútok. Dobre zarovnajte, pretože po vychladnutí a stuhnutí ich budete musieť obrátiť hore nohami, aby stáli ako stromy. Teraz čokoládu nechajte stuhnúť pri izbovej teplote. Po úplnom stuhnutí čokolády môžete odstrániť papier na pečenie, postaviť stromčeky z nadýchanej ryže a čokolády na výšku a úplne ich posypať práškovým cukrom. Samozrejme, že veľkosť stromčekov si môžete určiť sami podľa vkusu.

Vianočné hviezdičky s Nutellou

Lahodný dezert z krehkého piškótového cesta sú veľmi jednoduché na prípravu a každý si ich zamiluje. Navyše, výborné vyzerajú a ozdobia každý vianočný stôl.

Ingrediencie
300 g múky, 180 g masla, 100 g cukru, 1 žĺtok, Nutella

Postup
Mäkké maslo izbovej teploty dajte spolu s cukrom do misky a premiešajte ich lyžicou. Pridajte žĺtok a nechajte maslo s cukrom vstrebať. Pridajte múku a premiešajte lyžicou, potom rýchlo vypracujte hladké a homogénne cesto. Nechajte odpočívať v chladničke zabalené v potravinovej fólii asi 20 minút. Vezmite cesto a rozvaľkajte ho pomocou valčeka na hrúbku asi 7 alebo 8 milimetrov.

Pomocou formy v tvare hviezdy vytvorte sušienky a potom vytvorte pomocou menšej formy na polovicu sušienok aj otvor v strede. Sušienky poukladajte na plech s papierom na pečenie a pečte vo vyhriatej vetranej rúre pri 180° asi 10 minút dozlatista. Sušienky vyberte z rúry a nechajte ich úplne vychladnúť. Na každú dajte lyžičku Nutelly, potom ich uzavrite hviezdicovými sušienkami s otvorom v strede a jemne pritlačte. Ak chcete, môžete nutelu nahradiť džemom alebo marmeládou vašej obľúbenej chuti.

 

Vianočné brownies

Super jednoduchý recept na prípravu domácich vianočných koláčikov v niekoľkých jednoduchých krokoch. Vianočné brownies sa pripravujú z horkej čokolády, vajec, cukru, masla a múky a sú naozaj vynikajúce. Ozdobte ich kopčekom čerstvej šľahačky a jahodou a stanú sa ozdobou stola.

Ingrediencie
200 g horkej čokolády, 150 g masla, 120 g cukru, 100 g múky, 20 g horkého kakaového prášku, 2 vajcia, 1 lyžička prášku do pečiva
Na zdobenie
200 ml šľahačky, 200 g jahôd

Postup
Vajíčka a cukor dajte do misy a šľahajte elektrickým šľahačom, kým sa nevytvorí biela pena. Čokoládu rozpustite a nechajte ju vychladnúť. Rozpustite maslo a nechajte ho vychladnúť. Roztopené a vychladnuté maslo a čokoládu pridajte k rozšľahaným vajciam a premiešajte lyžicou. Pridajte aj múku a prášok do pečiva, horké kakao a opäť vyšľahajte elektrickým šľahačom, aby ste získali homogénnu zmes. Zmes nalejte do dobre vymastenej formy 20 × 20 a zarovnajte povrch. Čokoládové koláčiky pečieme v predhriatej rúre pri teplote 180° približne 25 minút, potom ich vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.
Po vychladnutí koláčiky nakrájajte ostrým nožom na štvorce a poukladajte ich na tanier. Zo šľahačky urobte na každom koláčiku podklad a na vrch položte jahodu. Na vrch jahody naneste kúsok krému tak, aby vyzeral ako bambuľka na Santovej čiapke.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies