Akcie na Wall Street naďalej klesajú, sú tesne pred zrútením

NETKY.SK • 11 Marec 2020, 21:39 • 2 min
Akcie na Wall Street naďalej klesajú, sú tesne pred zrútením

NEW YORK - Wall Street po včerajšom páde pokračovala dnes v zotavovaní. Kľúčový index Dow Jones Industrial Average stratil vyše 1400 bodov alebo 5,9 % a dostal sa do medvedieho teritória.

slovakia

left justify in out

Vplyv koronavírusu

Dôvodmi turbulencií sú rýchle šírenie nového koronavírusu a neistota týkajúca sa fiškálnych stimulov, ktoré prisľúbil Biely dom.

 

img

 

Dow Jones v stredu odpísal 1464,94 bodu alebo 5,86 % a uzavrel na 23 553,22 bodu. Kľúčový americký index tak uzavrel 20 % pod svojím maximom dosiahnutým vo februári, čo znamená, že sa dostal do takzvaného medvedieho teritória.

 

Prudký pokles

Dow Jones v pondelok (9. 3.) zaznamenal najprudší pokles za viac než 11 rokov, keď oslabil o 2013,76 bodu alebo 7,79 %. V utorok potom zmazal viac ako polovicu strát a uzavrel nervózne obchodovanie s plusom 4,89 %.

 

img

 

Širší index S&P 500 v stredu klesol o 4,89 na 2741,38 bodu a technologický index Nasdaq Composite 4,70 o % na 7952,05 bodu. S&P 500 rovnako ako Nasdaq uzavreli približne 19 % pod svojimi rekordmi a nachádzajú sa tesne pred pádom do medvedieho teritória.

 

Panika na Wall Street?

"Na akciovom trhu vidíme paniku," uviedol hlavný investičný šéf First American Trust Jerry Braakman. "Pre väčšinu ľudí je dôležitou otázkou, či sme sa už dostali na dno? Ja si myslím, že sme len na polceste."

 

img

 

Burzový index

Dow Jones, Dow 30 alebo Dowov-Jonesov index, je burzový index a zároveň jeden z najznámejších indikátorov amerického akciového trhu. Bol vytvorený zakladateľom novín The Wall Street Journal a spoluzakladateľom spoločnosti Dow Jones & Company, Charlesom Dowom v roku 1896.

 

img

 

Čo všetko zahŕňa? 

Index zobrazuje ako boli obchodované akcie vybraných veľkých, verejne obchodovateľných spoločností. Dow zostavil index tak, aby predstavoval vhodné kritérium na posúdenie priemernej výkonnosti priemyselného sektoru americkej ekonomiky. Správanie indexu však v súčasnosti nie je ovplyvnené len správami z podnikového sektoru, ale aj domácimi a zahraničnými politickými udalosťami (Vojna, Terorizmus) ako aj prírodnými katastrofami, ktoré eventuálne vedú k ekonomickým stratám, v súčasnej dobe aj šírením koronavírusu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona