FOTO + VIDEO: Hasičom sa nepodarilo uhasiť požiar na Veľkom Gápli, pokračujú od skorého rána

NETKY.SK • 10 Júl 2019, 07:12 • 2 min
FOTO + VIDEO: Hasičom sa nepodarilo uhasiť požiar na Veľkom Gápli, pokračujú od skorého rána

BYSTRÁ - Rozsiahly lesný požiar, ktorý vypukol na kopci Veľký Gápeľ v katastri obce Bystrá neďaleko Brezna, sa stále nepodarilo uhasiť, hasiči v boji s plameňmi pokračujú.

slovakia

left justify in out

Ohnivé peklo sa rozpútalo v pondelok (8. 7.) na ploche s rozlohou približne päť hektárov. Živlu napomáha momentálne veľmi suchý lesný porast, po ktorom sa oheň veľmi rýchlo šíri. Hasiči z celého Slovenska s plameňmi bojujú už viac ako 40 hodín.

 

Včera sa im podarilo dostať oheň pod kontrolu, nie však uhasiť. "Zásahová činnosť bola úspešná vďaka mimoriadnemu nasadeniu všetkých hasičov a efektívnemu rozmiestneniu síl a prostriedkov. Požiar bol hasený zo vzduchu dvoma vrtuľníkmi, ktoré na miesto zhodili takmer 100.000 litrov vody a tiež zo zeme vďaka vytvoreniu niekoľkokilometrového hadicového vedenia. Pri udalosti zasahovalo viac ako 100 hasičov so 45 kusmi techniky," vysvetľuje HaZZ.

 

img

 

Pre mimoriadne komplikované podmienky však museli hasiči záchrannú operáciu včera vo večerných hodinách prerušiť. "Z dôvodu, že sa požiar nachádza vo veľmi nedostupnom teréne, zvolil veliteľ zásahu dve taktiky hasenia. Príslušníci z modulu pozemného hasenia požiarov v prírodnom prostredí sa bezpečne zlanili nad požiarisko z vrtuľníka, ktorý tam postupne spustil aj desať oto vakov a tri podvesné siete s prostriedkami a potrebným materiálom na hasenie. Oto vaky slúžia ako nádrže na hasenie požiaru v nedostupnom teréne. Hasičom sa zároveň podarilo vybudovať hadicové vedenie na dopravu vody na miesto požiaru. Pri jeho budovaní museli na viacerých miestach odstrániť popadané stromy z lesného chodníka," uviedla Zuzana Farkasová z Prezídia HaZZ.

 

 

V intenzívnom boji s ohňom sa pokračuje aj dnes od skorého rána. Pred šiestou hodinou sústredili techniku pod požiarisko a aj počas dnešného dňa budú leteckú podporu zo vzduchu poskytovať dva vrtuľníky Letky MV SR a Letky Mo SR. Hasiči budú naďalej využívať dopravné vedenie napájané jazierkovým systémom a cisternovou technikou.  
 

Na miesto prišlo tiež 30 dobrovoľníkov z radov zamestnancov Lesov SR a dobrovoľníci zo Štátnej ochrany prírody, ktorí budú nápomocní hasičom pri lokalizačných prácach, uvádza Zuzana Farkasová.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona