Pripravte sa na veľké výkyvy počasia: Prichádza El Niňo!

NETKY.SK • 27 Jún 2014, 12:41 • 2 min
Pripravte sa na veľké výkyvy počasia: Prichádza El Niňo!

BRUSEL – Prichádza El Niňo! Podľa Svetovej meteorologickej organizácie (WMO) sa koncom roka vyskytne až s 80 percentnou pravdepodobnosťou jav El Niňo, ktorý spôsobuje katastrofické výkyvy počasia.

slovakia

left justify in out

Naposledy sa El Niňo objavil v roku 2010 a v Európe spôsobil obrovské mrazy, v USA snehovú kalamitu a v Austrálii mohutné záplavy. El Niňo by sa podľa WMO mal na 60 percent objaviť v lete a jeho výskyt je ešte viac pravdepodobný v období od októbra do decembra – 75 až 80 percent.

 

Jav El Niňo sa prejaví zmiernením studeného Peruánskeho prúdu, kedy sa oteplí oceán. Preto sa najsilnejšie prejavuje na južnej pologuli. Spôsobuje až katastrofálny výkyvy teplôt. Podľa WMO sa niektoré vlády už začali na El Niňo pripravovať.

 

Tento jav sa nedá ovplyvniť, môžeme sa na neho len pripraviť. Jeho dôsledky však častokrát bývajú katastrofické aj napriek preventívnym opatreniam.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies