Príjmy z predaja nehnuteľností sú po určitom čase od dane oslobodené

NETKY.SK • 23 Marec 2014, 11:38 • 2 min
Príjmy z predaja nehnuteľností sú po určitom čase od dane oslobodené

BRATISLAVA - Majitelia, ktorí vlani predali byt či inú nehnuteľnosť a odo dňa jej nadobudnutia uplynulo viac ako 5 rokov, nemusia podávať priznanie a platiť z tohto príjmu daň.

slovakia

left justify in out

Avšak len za predpokladu, že túto nehnuteľnosť nemali v minulosti zaradenú do obchodného majetku. "Príjem z jej predaja je oslobodený až po piatich rokoch od vyradenia z obchodného majetku," upozorňuje tajomníčka komisií Slovenskej komory daňových poradcov Mária Molnárová.
      

"Od dane je oslobodený aj vlaňajší príjem z predaja nehnuteľnosti, ktorú predávajúci zdedil v priamom rade, teda po rodičoch, starých rodičoch alebo po manželovi či manželke, avšak len ak vlani uplynulo aspoň päť rokov odo dňa nadobudnutia tejto nehnuteľnosti preukázateľne do vlastníctva alebo spoluvlastníctva poručiteľa," doplnila.
      

Ak príjem z predaja nehnuteľnosti je oslobodený od dane, daňovník takýto príjem v daňovom priznaní vôbec neuvádza a z tohto titulu daňové priznanie ani nepodáva.
      

"Ak však mal daňovník vlani príjem z predaja nehnuteľnosti, ktorý od dane oslobodený nie je, a takýto príjem presiahne za zdaňovacie obdobie roku 2013 polovicu základnej nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka, teda sumu 1867,97 eura, je povinný podať daňové priznanie k dani z príjmov, podáva sa na tlačive FO typ B," upozorňuje hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková. Pripomína, že takýto príjem sa v tlačive priznania zaraďuje medzi takzvané ostatné príjmy, konkrétne príjmy z prevodu vlastníctva nehnuteľností.
      

Výdavky, ktoré si môže daňovník uplatniť pri príjmoch z predaja nehnuteľnosti, sa uplatňujú v závislosti od spôsobu nadobudnutia nehnuteľnosti a účelu, na aký bola nehnuteľnosť využívaná. "Napríklad pri nehnuteľnosti nadobudnutej kúpou je výdavkom preukázateľne zaplatená kúpna cena," vysvetľuje Molnárová. Pri nehnuteľnosti nadobudnutej dedením je zase výdavkom cena nehnuteľnosti zistená v čase nadobudnutia, napríklad cena na základe znaleckého posudku alebo cena, ktorá je uvedená v osvedčení notára, alebo v rozhodnutí súdu o dedičstve.
      

Ak niekto vlani dosiahol len zdaniteľné príjmy z predaja nehnuteľnosti, nemôže si znížiť základ dane odpočítaním nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka, manžela alebo manže



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies