Zmenil to, ako uvažujeme o ľudskej mysli: Otec psychoanalýzy Sigmund Freud miloval kontroverzné teórie

NETKY.SK • 26 Október 2023, 16:00 • 2 min
Zmenil to, ako uvažujeme o ľudskej mysli: Otec psychoanalýzy Sigmund Freud miloval kontroverzné teórie

Sigmund Freud, často oslavovaný ako otec psychoanalýzy, zanechal nezmazateľnú stopu na poli psychológie. Jeho teórie, hoci sú kontroverzné, formovali naše chápanie ľudskej mysle spôsobmi, ktoré dodnes rezonujú.

slovakia

left justify in out

Viac ako 80 rokov po jeho smrti prenikajú do západnej kultúry Freudove teórie o ľudskom nevedomí a jeho vplyve na naše správanie. Freudove prelomové psychologické teórie, predstavené svetu na prelome 20. storočia, zmenili spôsob, akým uvažujeme o ľudskej mysli.

 

Freudove revolučné myšlienky 

Prehlásil, že naše činy nie sú vždy riadené našimi vedomými myšlienkami, ale často sú poháňané nevedomými túžbami a skúsenosťami. Táto perspektíva bola revolučná a posunula ťažisko psychologických výskumov z pozorovateľných do skrytých sfér mysle.

Freudova teória psychosexuálnych štádií vývoja je ďalším základným bodom jeho práce. Navrhol, že naša osobnosť dospelých je do značnej miery formovaná skúsenosťami v našich skorých vývojových fázach.

Napríklad nevyriešené problémy počas fázy latencie, podľa Freuda, mohli viesť k neuróziám v dospelosti. Tento dôraz na skoré skúsenosti ovplyvnil mnoho následných teórií psychologického rozvoja.

Freudove teórie týkajúce sa snov spôsobili ďalší prelom. Tvrdil, že sny nie sú len náhodné vplyvy mozgu počas spánku, ale zmysluplné príbehy, ktoré odhaľujú naše najhlbšie túžby a obavy. Táto perspektíva otvorila nové cesty na porozumenie a interpretáciu ľudských skúseností.

 

Fenomenálna teória o snoch

Freudova teória výkladu snov predpokladá, že sny sú„kráľovskou cestou do podvedomia,“  keďže v snoch sa znižuje obrana ega , takže časť potláčaného materiálu sa dostane do vedomia, hoci v skreslenej forme.

Sny sú teda podľa Freuda prejavom potlačených túžob a myšlienok, ktoré vedomá myseľ nedokáže spracovať.

 

Sigmnud a jeho sen o pacientke

24. júla 1895 mal Freud svoj vlastný sen vytvoriť základ svojej teórie. Mal obavy o pacientku Irmu, ktorej sa v liečbe nedarilo tak dobre, ako dúfal. Freud sa za to v skutočnosti obviňoval a cítil sa vinný.

Freudovi sa snívalo, že stretol Irmu na večierku a vyšetril ju. Potom uvidel chemický vzorec lieku, ktorý iný lekár podal Irme, a uvedomil si, že jej stav spôsobila špinavá injekčná striekačka, ktorú použil druhý lekár. Freud bol tak zbavený viny.

Freud interpretoval tento sen ako splnenie túžob. Želal si, aby Irmin zlý stav nebol jeho vinou, a sen mu toto želanie splnil, keď mu oznámil, že na vine je iný lekár. Na základe tohto sna Freud (1900) navrhol, že hlavnou funkciou snov je plnenie prianí.

"Výklad snov" je kľúčovým dielom Sigmunda Freuda, publikovaným v roku 1899, ktoré predstavilo jehoteóriu psychoanalýzy a výkladu snov.

 

Dekódovanie snov

Dekódovanie snov je dôležité, pretože odhaľuje tieto potlačené túžby a pomáha jednotlivcom pochopiť ich nevedomé motívy.

Prostredníctvom snov môžu jednotlivci preskúmať svoje nevyriešené problémy a odhaliť pôvod svojich psychologických konfliktov. Interpretácia snov je preto užitočným nástrojom na odhaľovanie skrytého fungovania podvedomia.

Oidipovský komplex

Oidipovský komplex je psychologický koncept, ktorý predstavil Sigmund Freud vo svojej teórii psychoanalýzy. Vzťahuje sa na sexuálnu túžbu dieťaťa po rodičovi opačného pohlavia a na pocit rivality voči rodičovi rovnakého pohlavia.

Termín je odvodený z gréckej tragédie Oidipa, ktorý nevedomky zabil svojho otca a oženil sa so svojou matkou.

Podľa Freuda sa oidipovský komplex začína vo veku okolo troch rokov a pokračuje až do veku piatich alebo šiestich rokov. Je to normálna súčasť psychosexuálneho vývoja dieťaťa, ale ak sa nevyrieši, môže viesť k pocitom viny a úzkosti.

 

Kontroverzné tvrdenie o závisti penisu

Freudovo tvrdenie, že ženy pociťujú „závisť penisu“, bolo kritizované za to, že je mizogýnne a príliš zjednodušuje ženskú sexualitu. Niektorí vedci tvrdia, že táto myšlienka odráža patriarchálne predsudky Freudovej doby.

Pre Freuda boli ženy jednoducho mužmi bez penisu, takže prirodzene zaviedol štádium „penisovej závisti“ – keď si žena uvedomí, že nevlastní penis, a zažije závisť na muža.

Táto závisť vraj utvárala veľkú časť ženského správania. Freudtvrdil, že jediný spôsob, ako môžu prekonať túto závisť penisu, je mať vlastné dieťa – dokonca zachádzať tak ďaleko, že v snahe získať penis chcú chlapca.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: discovermagazine.com, structural-learning.com, bps.org.uk. titulná foto: pantarhei.sk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies