Prieskum: Strana Hlas-SD naďalej stráca podporu. Smer, naopak, posilnil!

NETKY.SK • 12 September 2021, 14:38 • 2 min
Prieskum: Strana Hlas-SD naďalej stráca podporu. Smer, naopak, posilnil!

BRATISLAVA - Koaličnú stranu Za ľudí, ktorá sa za posledné mesiace otriasa v základoch, by opätovne volilo iba 2,2 percenta respondentov.

slovakia

left justify in out

Ak by sa voľby do Národnej rady (NR) SR konali začiatkom septembra, vyhrala by strana Hlas-SD so ziskom 18,5 percenta hlasov. Na druhom mieste by skončila strana Smer-SD s podporou 14,4 percenta. Tretia by bola strana SaS s 11,7 percentnou podporou voličov. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus pre TV Markíza.

 

Do parlamentu by sa dostalo aj hnutie OĽANO s 8,2 percentami, nasleduje Progresívne Slovensko so 7 percentami, Republika (6,8 percenta) a hnutie Sme rodina (6,7 percenta). So ziskom 6,1 percenta by sa do NR SR dostalo aj KDH a poslednou stranou by bola Aliancia (5,5 percenta).

 

Do NR SR by sa nedostali ĽSNS (4,6 percenta), SNS (3,6 percenta), Za ľudí (2,2 percenta) a Dobrá voľba (2,1 percenta). Pri prepočte na kreslá v Národnej rade SR by Hlas obsadil 33 kresiel, Smer 25, SaS 21, OĽaNO 14. Progresívne Slovensko, Republika a Sme rodina by mali po 12 miest, KDH 11 a Aliancia – Szövetség 10 kresiel.

 

Prieskum sa realizoval od 1. do 9. septembra na vzorke 1 002 respondentov. Otázka znela: „Predstavte si, prosím, že by sa parlamentné voľby na Slovensku konali na budúci víkend. Zúčastnili by ste sa ich? Ak áno, ktorej strane alebo hnutiu by ste dali svoj hlas?"

 

Z prieskumu vyplýva, že súčasná koalícia by vládu nezložila, získala by iba 47 kresiel v parlamente, ako odznelo v relácii Na Telo, najsilnejším variantom s 82 poslancami by bolo zoskupenie strán Hlas-SD, Smer-SD, Sme rodina a Republika.

 

Koalíciu s 80 hlasmi by zostavila štvorica Hlas-SD, Smer-SD, Sme rodina a Aliancia alebo aj široká koalícia strán SaS, OĽANO, Progresívne Slovensko, Sme rodina, KDH a Aliancia.

 

Na základe výsledkov by prichádzal do úvahy aj variant v zložení Hlas-SD, SaS, Progresívne Slovensko a KDH so 77 kreslami v parlamente. Mali by však rezervu iba jedného hlasu, aby získali väčšinu v parlamente. 

 

Prečítajte si tiež: Prieskum: Hlas-SD stráca podporu voličov. Strany SaS a Smer-SD opäť poskočili

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies