Litva kvôli vagnerovcom posilňuje ochranné opatrenia na hranici s Bieloruskom

NETKY.SK • 11 August 2023, 17:00 • 2 min
Litva kvôli vagnerovcom posilňuje ochranné opatrenia na hranici s Bieloruskom

VILNIUS — Litva v reakcii na prítomnosť tisícov príslušníkov ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny v Bielorusku posilnila ochranu a bezpečnostné opatrenia na 680 kilometrov dlhej hranici s touto krajinou.

slovakia

left justify in out

Litovská premiérka Ingrida Šimonyté v podcaste litovského ekonomického denníka Verslo žinios potvrdila, že bolo nasadených viac príslušníkov tajných služieb, armády i orgánov činných v trestnom konaní.

Dodala, že budú mať spoločné cvičenia a "prijímať ďalšie opatrenia". Bližšie podrobnosti litovská premiérka nechcela uviesť. Objasnila, že to nepovažuje za potrebné - i keď spomenula, že "kolegovia z poľskej vlády" tento týždeň oznámili, že plánujú vyslať na hranicu s Bieloruskom až 10.000 vojakov

Vagnerova skupina vyslala svojich bojovníkov z Ukrajiny do Bieloruska po neúspešnej vzbure vyvolanej koncom júna svojím zakladateľom Jevgenijom Prigožinom, ktorého cieľom bolo zosadiť vojenské velenie v Moskve. Postavenie a poslanie ruských žoldnierov v Bielorusku zostáva nejasné, ale ich prítomnosť v blízkosti hraníc východného krídla NATO vyvoláva v regióne veľké znepokojenie. Situáciu komplikuje aj pohyb migrantov z iných krajín, ktorí sa presúvajú cez Bielorusko do Litvy. Bieloruské pohraničné zložky tento stav tolerujú, dokonca aj podporujú, uviedla DPA.

 

Litva v reakcii na tento vývoj plánuje uzavrieť dva zo svojich šiestich hraničných priechodov s Bieloruskom. Podľa Šimonyté pôjde zrejme o tie priechody, kadiaľ prechádzajú ľudia a vozidlá bez nákladu. Iné obmedzenia by si vyžadovali koordináciu so susednými štátmi, keďže väčšina vozidiel prekračujúcich hranice do Bieloruska je registrovaná v Európskej únii, objasnila Šimonyté.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR / DPA Foto: Anadolu Ajansı
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies