Príde Kotleba o poslanecký mandát? Ústavný právnik v tom má jasno

NETKY.SK • 16 Apríl 2022, 14:39 • 2 min
Príde Kotleba o poslanecký mandát? Ústavný právnik v tom má jasno

BRATISLAVA - Najvyšší súd SR odsúdil šéfa ĽSNS Mariana Kotlebu v kauze kontroverzných šekov na podmienečný šesťmesačný trest odňatia slobody s jedenapolročnou skúšobnou dobou.

slovakia

left justify in out

Pokiaľ je poslanec Národnej rady (NR) SR právoplatne odsúdený za úmyselný trestný čin, okrem straty mandátu nemá nárok ani na odstupné a nemôže byť ani asistentom poslanca. Pre TASR to uviedol právnik Vincent Bujňák z Univerzity Komenského v Bratislave.

 

img

 

„Poslancovi štandardne v závislosti od času výkonu mandátu patrí po jeho zániku ešte plat počas troch mesiacov, ak vykonával mandát poslanca aspoň päť rokov. Nárok však nemá poslanec, ktorému zanikol mandát dňom nadobudnutia právoplatnosti rozsudku, ktorým bol odsúdený za úmyselný trestný čin,“ povedal Bujňák.

 

Prečítajte si tiež: Prokurátor obžaloval Andreja Kisku!

 

Pripomenul, že právoplatné odsúdenie za úmyselný trestný čin sa dotýka aj možnosti vykonávať funkciu asistenta poslanca, pretože zákon vyžaduje na jej výkon bezúhonnosť. „Za bezúhonného sa pre tieto účely nepovažuje ten, kto bol právoplatne odsúdený za úmyselný trestný čin,“ dodal.

 

img

 

V prípade rozsudku pre Kotlebu došlo podľa Bujňáka k strate poslaneckého mandátu. „Podľa ústavy zaniká poslancovi mandát dňom nadobudnutia právoplatnosti rozsudku, ktorým bol poslanec odsúdený za úmyselný trestný čin, a preto v tomto prípade došlo k zániku mandátu,“ myslí si Bujňák.

 

Kotleba tvrdí, že vzhľadom na podmienečné odloženie výkonu trestu mandát nestráca. Chce si ho preto naďalej uplatňovať. Kancelária NR SR uviedla, že zatiaľ nemá k dispozícii rozsudok v Kotlebovej kauze v písomnej forme. Aj Mandátový a imunitný výbor NR SR podľa jej predsedníčky Anny Andrejuvovej (OĽaNO) čaká na písomné oznámenie.

 

Možno vás zaujme: V Rumunsku zatkli dvoch Slovákov. Za ich činy im hrozí doživotie!




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies