NASA potvrdila objav až 5 000 nových svetov mimo slnečnej sústavy

NETKY.SK • 23 Marec 2022, 14:00 • 2 min
NASA potvrdila objav až 5 000 nových svetov mimo slnečnej sústavy

V pondelok 21. marca sa podarilo prekonať hranicu 5 000 objavených exoplanét.

slovakia

left justify in out

V januári 1992 astronómovia ohlásili prelomový objav. Ľudstvo prvýkrát získalo dôkazy o existencii dvoch exoplanét nachádzajúcich sa mimo našej slnečnej sústavy. Boli to dva kamenné svety obiehajúce okolo svojej hviezdy vo vzdialenosti 2 300 svetelných rokov. Dnes, po 30 rokoch, takýchto planét už poznáme 5 000.

 

 img

 

Včera NASA ohlásila, že už je potvrdených viac ako 5 000 exoplanét. Konkrétne 5 005 a  každá ma jedinečné vlastnosti, uvádza portál Science Alert.

 

Každá z týchto exoplanét sa objavila v recenzovanom výskume a bola pozorovaná pomocou viacerých detekčných techník alebo metódy analýzy. 

 

„Nie je to len číslo. Každá exoplanéta je nový svet, úplne nová planéta. Som nadšená z každej jednej, pretože o nich nič nevieme,“ povedala Jessie Christiansenová z NASA Exoplanet Science Institue na univerzite Caltech.

 

img

 

Výskum týchto exoplanét je náročný, avšak pri ich skúmaní môže byť nápomocný aj nový ďalekohľad Jamesa Webba.  Je takisto predpoklad,  že číslo novoobjavených exoplanét bude iba narastať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies