Príčinou zaťaženia nemocníc bude podľa lekárskej spoločnosti rušenie pediatrických ambulancií

NETKY.SK • 28 Júl 2023, 14:30 • 2 min
Príčinou zaťaženia nemocníc bude podľa lekárskej spoločnosti rušenie pediatrických ambulancií

Bratislava-Hľadanie riešení ohľadom pediatrickej starostlivosti na Slovensku pokračuje

slovakia

left justify in out

Zdravotníctvo v našej republike je ťažko skúšanou oblasťou. Každý z času na čas potrebuje pomoc empatického lekára. V prípade ochorenia detí sú rodičia nútení navštevovať aj pohotovostné služby. Na to slúžia ambulancie, v ktorých by zdravotníci slúžili o niečo kratšie, ako doposiaľ. Dôvodom je nedostatok pediatrov. Problémov je však viac. 

 

Skutočnú nezvládnuteľnú záťaž nemocníc by priniesol kolaps primárnej pediatrickej starostlivosti. Snažia sa ho oddialiť avizované zmeny v ambulantnej pohotovostnej službe (APS). Uviedla to Slovenská spoločnosť primárnej pediatrickej starostlivosti Slovenskej lekárskej spoločnosti (SSPPS SLS). Nesúhlasí preto s tvrdením lekárskych odborárov, že skrátenie ordinačných hodín ambulantných pohotovostí preťaží nemocnice.

 

"Navrhované krízové úpravy v APS nikdy neboli považované za systémové a zásadné riešenie situácie v primárnej pediatrii, boli vypracované ako kompromisné a čiastočné opatrenia naliehavej situácie. Každý vie, že tieto opatrenia, samozrejme, nedokážu omladiť lekárov. Ich cieľom je zachovať rozsah primárnej starostlivosti o deti na súčasnej úrovni čo najdlhšie," priblížila spoločnosť. Odmieta aktuálny spôsob komunikácie predstaviteľov Lekárskeho odborového združenia (LOZ) k zmenám v pediatrii. Žiada, aby diskusia bola iba odborná, založená na faktoch a konštruktívnych pripomienkach.

 

"Odmietame nekorektné prezentovanie problému ako sporu medzi pediatrami pracujúcimi v nemocniciach a pediatrami v detských ambulanciách," skonštatovala SSPPS. Spoločnosť súhlasí s lekárskymi odborármi, že nedostatok pediatrov treba riešiť systémovo. Poukázala na to, že niekoľko rokov navrhuje rôzne riešenia a docieľuje aj zmeny legislatívy. Súčasná situácia si však podľa nej vyžaduje rýchle riešenie.

 

LOZ vyzvala na návrh iného krízového opatrenia. "Pre prípad, že sa 100 najstarších pediatrov z takmer 500 dôchodcov postaví budúci mesiac a zatvorí svoju ambulanciu," podotkli z LOZ. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR v súvislosti s nedostatkom pediatrov navrhuje viaceré opatrenia. Chce napríklad skonsolidovať sieť ambulantných pohotovostí. Navrhuje tiež skrátenie ordinačných hodín ambulantných pohotovostí, ktoré by sa podľa neho mohlo riešiť aj na mimoriadnej schôdzi parlamentu. S tým nesúhlasia lekárski odborári. Zmena podľa nich preťaží nemocnice. Vyzvali preto rezort, aby problém riešil systémovo. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies