Ruský disident Alexej Navaľnyj ostane mesiac za mrežami. Putinovi poslal drsný odkaz a verejnosť vyzval k demonštráciám

NETKY.SK • 19 Január 2021, 12:31 • 2 min
Ruský disident Alexej Navaľnyj ostane mesiac za mrežami. Putinovi poslal drsný odkaz a verejnosť vyzval k demonštráciám

MOSKVA – Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj skončil po návrate do Ruska v putách. Vo väzení ostane minimálne mesiac.

slovakia

left justify in out

Len čo vystúpil Alexej Navaľnyj z lietadla, okamžite ako prešiel pasovou kontrolou na neho už čakalo niekoľko policajtov.

 

Navaľnyj sa ocitol na zozname hľadaných osôb

Opozičný líder skončil v putách pretože čelí obvineniam zo systematického porušovania podmienečného trestu, ktorý mu súd uložil za údajnú spreneveru niekoľko miliónov rubľov.

 

Tento verdikt označil dokonca aj Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) za nezákonnýNavaľnyj sa vrátil do Moskvy v nedeľu po tom, čo sa v berlínskej nemocnici Charité zotavoval po otrave nerovo-paralitickou látkou novičok.

 

img

 

Ako informovala Ruská väzenská služba, politik bol zatknutý pretože sa od 29. decembra ocitol na zozname hľadaných osôb pre porušovanie udeleného podmienečného trestu.

 

Súvisiaci článok: AKTUALIZOVANÉ Alexeja Navaľného čakalo v Moskve nemilé prekvapenie. Len čo vkročil na územie Ruska, skončil v putách

 

Na základe týchto skutočností tak väzenská služba požiadala súd, aby politikovi zmenila podmienečný trest na nepodmienečný. Navaľnyj pritom tvrdí, že trest si už riadne odpykal.

 

Opozičný politik ostane vo väzbe minimálne mesiac

Alexej Navaľnyj je od príletu na letisko Šeremeťjevo držaný na policajnej stanici na predmestí v Moske, kde rovno prebehlo aj súdne pojednávanievypočul si rozsudok o vzatí do väzby.

 

Politikovi právnici tento postup označili za bezprecedentný, dokonca aj na ruské pomery.

 

img

 

Sudkyňa, ktorá v prípade rozhodovala, poskytla Navaľného právnym zástupcom iba pol hodiny na to, aby sa oboznámili s materiálom, pričom im vyhradila iba 20 minút na poradu s politikom.

 

Polícia ich pritom údajne pre pokročilú nočnú hodinu odmietla pustiť za svojim klientom ešte z nedele na pondelok. „Zažalujeme nezákonné kroky pohraničnej stráže a polície, ktorá ho zadržala bez dôvodu a nepustili k nemu advokátov,“ povedala pre BBC právna zástupkyňa Olga Michajlovová.

 

img

 

Dodala, že v žiadnom prípade sa nedá nikoho zatknúť bez súdneho rozhodnutia a držať ho v cele dlhšie ako na 48 hodín.

 

Prečítajte si tiež: Vyjadrenie Zuzany Čaputovej k zatknutiu Navaľného

 

Ľudí vyzval k demonštráciám 

Navaľnyj označil zahájenie súdneho procesu priamo na policajnej stanici za najvyššiu možnú mieru bezprávia.

 

Zodpovednosť za takéto kroky pripísal ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Neskôr vo videu verejnosť vyzval, aby sa nebála a vyšla do ulíc protestovať.

„Už som videl veľa prípadov výsmechu spravodlivosti, ale ten dedo vo svojom bunkri sa očividne tak všetkého bojí, že jednoducho roztrhal trestný zákonník a vyhodil ho do koša. Toto je najvyššia možná úroveň bezprávia,“ povedal Navaľnyj v úvode súdneho procesu čím narážal práve na prezidenta Putina.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies