Pribudlo ďalších 27 nakazených, väčšina patrí do ohrozenej vekovej kategórie

NETKY.SK • 31 Marec 2020, 11:50 • 2 min
Pribudlo ďalších 27 nakazených, väčšina patrí do ohrozenej vekovej kategórie

Na Slovensku pribudlo ďalších 27 prípadov ochorenia COVID-19. Ako ďalej na utorňajšom tlačovom brífingu informoval predseda vlády SR Igor Matovič, tretina pozitívne testovaných má viac ako 60 rokov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Seniori sú ohrozená veková kategória

"Doteraz títo ľudia až tak výrazne neboli zastúpení. Dúfam, že je to len taká výnimka," uviedol premiér. Ako pripomenul, práve táto veková kategória je najviac ohrozená. Celkovo bolo testovaných 688 vzoriek, 661 bolo negatívnych.

 

img

 

Celkový počet nakazených je 363
Ako k zverejneným údajom doplnila hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová, celkový počet pacientov s pozitívnym výsledkom je teda aktuálne na Slovensku 363. Celkový počet pacientov s negatívnym výsledkom sa vyšplhal na 7 857.

 

Najviac pacientov je z okresu Bratislava
Z posledných pozitívne vyšetrených prípadov bolo 15 žien a 12 mužov. Najmladší pacient je trojročné dievčatko z okresu Bánovce nad Bebravou. Najstarším je 80-ročná žena z okresu Nitry. Geograficky je najviac pacientov, a to šesť, z okresu Bratislava.

 

img

 

Kapacity našich nemocníc budú pravdepodobne dostatočné

Generálny riaditeľ odboru stratégie Inštitútu zdravotnej politiky Martin Smatana informoval, že v najťažšom dni pandémie koronavírusu na Slovensku by mohlo pľúcnu ventiláciu potrebovať 1 030 pacientov. Ako uviedol, ide o výrazný pokles oproti predchádzajúcemu scenáru, pretože sa tento počet približuje kapacitám nášho systému. Ako uviedol predseda vlády SR Igor Matovič, na základe štúdie spred dvoch týždňov vrchol znamenal, že by sme potrebovali päťkrát viac pľúcnych ventilácií, ako máme k dispozícii. "Som veľmi rád, že toto číslo dramaticky po prijatých opatreniach kleslo. Môže to byť splniteľný cieľ. Malo by byť v našich možnostiach a schopnostiach, aby sme ich dovtedy zabezpečili," dodal.

 

Opatrenia výrazdne dopomohli k zlepšeniu situácie
Ako informoval Smatana, keby sme na Slovensku nemali žiadne opatrenia, potrebovali by sme o 55 dní približne 6-tisíc ventilátorov. Ak by zostali pôvodné opatrenia platné od 16. marca, potrebovali by sme 1 850 ventilátorov na približne stý deň. "Aj po zapracovaní nových dát stále platí, že všetky prijaté opatrenia sa ukázali ako adresné a efektívne. Ak sa nám to podarí udržať, veríme, že budeme medzi najlepšími piatimi krajinami, ako Singapur, Taiwan alebo Južná Kórea, ktorým sa to darí efektívne zvládať," povedal. Aj vďaka opatreniam prijatým 24. a 27. marca sa podľa Smatanu podarilo oddialiť kapacitný limit systému až na sedemdesiaty deň. Mali by sme sa tak vyhnúť talianskemu či španielskemu scenáru.

 

img

Martin Smatana a Igor Matovič

 

Bez opatrení by sa mohlo nakaziť až 19% populácie
"Ak by sme začali od včera a neboli by v platnosti žiadne opatrenia, mali by sme do 55 dní infikovaných takmer 19 % populácie, čo by bol vrchol, ďalej by to klesalo," uviedol Smatana. Takouto krivkou ide podľa neho Taliansko a Španielsko. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies