AKTUALIZOVANÉ Pozrite si zoznam sprísnených opatrení, ktoré budú platiť už od 1. októbra

NETKY.SK • 30 September 2020, 09:56 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ Pozrite si zoznam sprísnených opatrení, ktoré budú platiť už od 1. októbra

BRATISLAVA - Ústredný krízový štáb (ÚKŠ) pritvrdil v boji proti pandémii nového koronavírusu a zhoršujúcej sa epidemiologickej situácie na Slovensku.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

  • aktualizované 30. septembra 17:51

Od štvrtka (1. októbra) budú zakázané organizovať akékoľvek hromadné podujatia či už športovej, kultúrnej, spoločenskej či inej povahy nad 50 osôb. 

 

Výnimku dostali iba obrady ako je sobáš, krst, pohreb či zasadnutia štátnych a samosprávnych orgánov, vrátane súdov. Stopku podľa všetkého dostali aj bohoslužby.

 

To sa však má ešte upresniť po rokovaní predstaviteľov vlády s biskupmi, ktorí tento krok zatiaľ neodobrili. Maximálna kapacita zúčastnených osôb pri obradoch bude stanovená podobne ako pri hromadných podujatiach, teda s 50-timi ľuďmi. 

 

Súvisiaci článok: Cirkev sa ohradila voči zrušeniu omší, rozhodnúť o tom môžu výhradne biskupi

 

Zákaz hromadných podujatí

Hromadné podujatia sa budú môcť organizovať iba v takom prípade, ak sa všetci účastníci preukážu negatívnym testom na COVID-19.

 

Nemôže byť však starší ako 12 hodín pred začatím podujatia. Povinnosťou organizátorov bude naplánovanú akciu nahlásiť príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva najneskôr 48 hodín pred začiatkom.

 

img

 

Prečítajte si viac: Matovič zruší semafor, opatrenia sa budú prijímať už len celoplošne

 

Premiér Igor Matovič ešte pred stredajším rokovaním vlády informoval, že rovnaké podmienky budú platiť pre všetky hromadné podujatia, vrátane omší a cirkevných obradov. Počet účastníkov na jednotlivých podujatiach bude maximálne 50 osôb, platí rovnako pri akciách v interiéri ako aj exteriéri.

 

„Keď tam bude napríklad 50 športovcov, teda športovci plus realizačný tím, čo je plus - mínus tak pri extraligovom hokejovom zápase, tak, áno, budú bez divákov. Keď v divadle budú mať 20 hercov, tak môžu si to doplniť tými 30 ľuďmi ako divákmi. Keď bude nejaké iné podujatie, napríklad omša, kde bude kňaz a desať miništrantov, tak tiež si to môžu doplniť veriacimi,“ vysvetlil Matovič.

Premiér tiež dodal, že na posilňovňu sa toto opatrenie nebude vzťahovať, pretože ide o prevádzku a nie hromadné podujatie. Krízový štáb však dôrazne odporúča, aby ľudia vo fitness centrách nosili rúška.

 

Svadobná hostina by taktiež nemala byť chápaná ako hromadné podujatie, no na sobáš by sa opatrenie podľa premiéra vzťahovať malo. ÚKŠ taktiež na spoločnosť apeluje, aby odložili naplánované rodinné oslavy na obdobie priaznivejšej epidemiologickej situácie.

 

Povinnosť nosenia rúšok 

Od štvrtka pribudne povinnosť nosenia rúšok aj v exteriéri v prípade, že ľudia nemôžu dodržať minimálne odstupy vo vzdialenosti minimálne 2 metrov.

 

Výnimka sa vzťahuje na osoby, ktoré žijú v jednej domácnosti. „Toto opatrenie má opodstatnenie aj vzhľadom na blížiacu sa chrípkovú sezónu, kedy sa očakáva zvýšený výskyt respiračných ochorení s klinickými príznakmi podobnými COVID-19,“ uvádza sa vo vyjadrí Ústredného krízového štábu.

 

prečítajte si viac: Polícia v najbližších dňoch bude kontrolovať dodržiavanie nosenia rúšok

 

Predĺži sa povinnosť nosenia rúšok pre žiakov druhého stupňa základných škôl a študentov stredných škôl. Od tejto povinnosti sú oslobodené deti v materských školách ako aj žiaci na 1. stupni ZŠ.

 

V platnosti tiež ostáva nariadenie o nosení rúšok v spoločných priestoroch škôl, teda na chodbách či v jedálňach s výnimkou konzumácie jedál a nápojov.

 

img

 

Povinné bude nosenie rúšok v exteriéri, ak ľudia nebudú môcť dodržať dvojmetrové odstupy. Povinnosť neplatí iba v takom prípade, že osoby žijú v spoločnej domácnosti.

 

"Toto opatrenie má opodstatnenie aj vzhľadom na blížiacu sa chrípkovú sezónu, kedy sa očakáva zvýšený výskyt respiračných ochorení s klinickými príznakmi podobnými COVID-19," vysvetlil ÚKŠ. 


Pravidlá v obchodných centrách

Sprísnenie opatrení sa dotkne aj obchodných centier, ktorých bude platiť obmedzený počet zákazníkov na prevádzku, podobne ako to bolo počas 1. vlny pandémie.

 

Obchody majú zabezpečiť vstup zákazníkov tak, aby zabezpečili maximálnu stanovenú kapacitu 10 štvorcových metrov na jedného zákazníka. Čo v praxi znamená, že pri vstupe do predajne bude dodržiavanie sprísnených opatrení kontrolovať zamestnanec spoločnosti.

 

img

 

Prevádzky verejného stravovania budú môcť byť otvorené od 6:00 do 22:00 hodiny. V prípade rozvozu a predaja cez okienko nonstop. Otvorené budú môcť byť len tie, kde zákazníci sedia.

 

Ústredný krízový štáb SR tiež vláde odporučil, aby v krajine vyhlásila núdzový stav. O tomto kroku sa v stredu rozhodne na rokovaní vlády.

 

„Pandémia ochorenia COVID-19 opäť naberá na sile. Chápeme, že ľudia sú z toho už unavení a je im ťažko akceptovať a dodržiavať opatrenia. Niektorým skomplikovali prácu, zasiahli do ich bežného fungovania či celkom zmenili život. Naším cieľom nie je robiť ľuďom zle. Sme tu preto, aby sme chránili ich zdravie, mali čo najmenej hospitalizovaných a chorých ľudí a hlavne eliminovali úmrtia. Všetko robíme s týmto cieľom a snažíme sa rozumne regulovať rizikové aktivity. Liečba je stále obmedzená, účinná a bezpečná vakcína tiež zatiaľ nie je dostupná. Rešpektovanie opatrení a nosenie rúšok sú preto v súčasnosti nosným pilierom ochrany nášho zdravia,“ povedal hlavný hygienik Ján Mikas.

 

Ochranné pomôcky pred koronavírusom si môžete objednávať na shop.netky.skNa sklade sú dezinfekčné gély, ale aj ochranné rúška - jednorázové i textilné.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies