Charles Lindbergh ako prvý preletel cez Atlantik takmer bez navigácie. Za slávu bol vydieraný, telo jeho syna našli pohodené pri ceste

NETKY.SK • 2 November 2023, 21:05 • 2 min
Charles Lindbergh ako prvý preletel cez Atlantik takmer bez navigácie. Za slávu bol vydieraný, telo jeho syna našli pohodené pri ceste

Najväčšou chvíľou v živote a kariére Charlesa Lindbergha bol 20. máj 1927, keď vzietol z Rooseveltova poľa v New Yorku na svoju histórickú cestu cez Atlantik. Do Paríža ho prišli čakať desaťtisíce fanúšikov.

slovakia

left justify in out

Charles Lindbergh bol americký letec a dobrodruh, ktorý sa stal jedným z najslávnejších pionierov letectva v 20. storočí. Jeho najslávnejším činom bolo historické sólové preletenie Atlantického oceánu v roku 1927, čo ho katapultovalo na svetovú scénu a urobilo z neho medzinárodnú ikonu.

Jeho odvaha a odhodlanie priniesli dobu letectva do novej éry a zanechali nevymazateľný odtlačok v histórii. 

Rodený pilot

Charles Lindbergh sa narodil 4. februára 1902 v Detroite v Michigane. Od mala ho fascinovali lietadlá a technika, a túto vášeň si niesol so sebou do dospelosti. V roku 1922 sa rozhodol zapojiť sa do armádneho letectva, kde začal budovať svoju kariéru pilota.

Po absolvovaní leteckého kurzu sa Charles Lindbergh v roku 1923 rozhodol investovať do svojej leteckej kariéry. Využil príležitosť v armádnom výpredaji a zakúpil prebytočné lietadlo Curtiss JN z obdobia prvej svetovej vojny. Toto historické lietadlo, ktoré ho stálo 500 dolárov, mu umožnilo preniesť svoju vášeň na novú úroveň, pretože mohol prvýkrát sám stáť za riadidlami a pilotovať ho.

O tri roky neskôr však opustil vojenskú službu a začal sa venovať leteckým pretekom a exhibíciám. Najväčšou chvíľou v jeho živote a kariére bol však 20. máj 1927, keď vzlétol z Rooseveltova poľa v New Yorku na svoju histórickú cestu cez Atlantik.

Príprava na let cez Atlantik

Po niekoľkých otázkach s inými výrobcami lietadiel sa Lindbergh rozhodol spolupracovať so spoločnosťou Ryan Aeronautical Company v San Diegu v Kalifornii. Ryan ponúkol Lindberghovi a jeho podporovateľom 10 580 dolárov na stavbu jednomotorového jednomotorového lietadla poháňaného motorom Wright Whirlwind J-5 za 60 dní.

Lindbergh chcel od začiatku let uskutočniť sám, pretože mal obavy z preťaženia lietadla. Lindbergh povedal hlavnému inžinierovi Ryanovi Donaldovi Hallovi, že "radšej budem mať benzín navyše ako muža navyše."

Títo dvaja muži spolupracovali na návrhu každého aspektu lietadla, ktoré sa stalo známym ako Spirit of St. Louis , pomenované na počesť mužov, ktorí poskytli finančné prostriedky na projekt. Lindbergh cítil, že by mali "v prvom rade zvážiť efektivitu počas letu; po druhé, ochranu pri havárii, po tretie pohodlie pilota."

Lindbergh a Hall s ohľadom na bezpečnosť presunuli benzínovú nádrž pred sedadlo pilota, napriek tomu, že blokovala celý Lindberghov výhľad. Periskop bol nainštalovaný, aby mu umožnil obmedzený výhľad dopredu počas niekoľkých letov, v ktorých to bolo potrebné. Všetko, čo bolo príliš ťažké, zostalo pozadu, vrátane padáka a vysielačky.


 

Štúdium cesty

Lindbergh študoval grafy a mapy, aby naplánoval trasu Great Circle Route, ktorou by sa vydal z New Yorku do Paríža. Keď lietal nad pevninou, vždy sa spoliehal na železničné mapy Randa McNallyho. 

Let nad Atlantikom bol novou výzvou, v ktorej sa musel spoliehať na „mŕtve počítanie“ alebo navigáciu len s kompasom a inými prístrojmi a nie s mapami alebo orientačnými bodmi.

25. apríla 1927 bolo lietadlo dokončené a začalo sa testovanie. O pätnásť dní neskôr bol "Duch St. Luis" vyhlásený za pripraveného uskutočniť transatlantický let.


Prvý krát v histórii

Lindbergh opustil Kaliforniu neskoro popoludní 10. mája a plánoval letieť cez noc do St. Louis. 1500-míľový let absolvoval za 14 hodín a 25 minút, čo je rekord pre let bez medzipristátia na túto vzdialenosť.

Po dni strávenom so svojimi priaznivcami pokračoval v ceste do New Yorku. Lindbergh sa obával, že ak bude otáľať, v pretekoch o Orteigovu cenu ho porazí niekto iný. 

Lindberghov let zo St. Louis do New Yorku trval 7 hodín a 22 minút, pričom kombinovaný let cez krajinu zvládol za menej ako 22 hodín, čím prekonal ďalší rekord.

Dňa 20. mája 1927 opustil Charles A. Lindbergh letisko Roosevelt Field na Long Islande v jednomotorovom lietadle postavenom spoločnosťou Ryan Airlines. Tento rekordný let sa ukázal byť bojom s prvkami a testom navigácie, ale aj dlhým bojom proti únave.

Harmonogram a aktívna myseľ udržiavali pilota hore celú noc. Napriek tomu sa Lindberghovi podarilo zostať dostatočne vedomým, aby zabránil havárii a pristál na letisku Le Bourget 33 hodín a 30 minút po odlete z New Yorku.

Obrovská sláva

Dvadsaťsedem hodín po opustení Roosevelt Field Lindbergh videl známky života naznačujúce, že sa skutočne dostal na druhú stranu Atlantiku. Sviňuchy a rybárske lode ho priviedli do zálivu Dingle na juhozápadnom pobreží Írska. Napriek problémom bol menej ako tri míle mimo kurzu.

Po Európe a Spojených štátoch sa rýchlo rozšírili správy, že Lindbergha spozorovali nad Anglickom. Keď Lindbergh pokračoval smerom k Parížu, ľudia sa začali zhromažďovať na letisku Le Bourget v očakávaní jeho príchodu. 

Lindbergh očakával, že pristávacia plocha bude tmavá, keďže lietal v noci, ale veľké davy prišli so svetlami a zmätený Lindbergh pred pristátím o 22:24 niekoľkokrát obišiel letisko.
Let trval 33 hodín a 30 minút. V knihe The Spirit of St. Louis Lindbergh spomínal: "Začínam rolovať späť smerom k reflektorom a hangárom... Ale celé pole vpredu je pokryté bežiacimi postavami!" K jeho lietadlu sa ponáhľalo viac ako 150-tisíc ľudí.

Vzrušený dav niesol Lindbergha na pleciach, než rýchlo uvažujúci Francúzi nasadili Lindberghovu leteckú prilbu na blízkeho reportéra, čo spôsobilo rozptýlenie, ktoré umožnilo Lindberghovi uniknúť do neďalekého hangáru, kde sa s ním stretol americký veľvyslanec vo Francúzsku Myron T. Herrick.

Obaja išli cez Paríž a späť do rezidencie veľvyslanca, kde si Lindbergh po 63 hodinách bdelosti trochu pospal.

Podpora nacizmu

Lindberghova sláva však bola tiež sprevádzaná kontroverziami, najmä kvôli jeho izolacionistickým názorom počas obdobia pred druhou svetovou vojnou a jeho sympatiám k nacistickému Nemecku.

Tieto názory spôsobili, že sa stal predmetom ostrých kritík a kontroverzií, ktoré ovplyvnili jeho verejný obraz

Rodinná trauma

Charles Lindbergh sa neskôr oženil a so svojou manželkou mal syna, ktorého pomenovali Charles Lindbergh junior. Dňa 1. marca 1932 sa stala hrozná tragédia. Pestúnka malého Charlesa ho nenašla v jeho postieľke, kde by mal byť, čo vyvolalo veľký strach a hľadanie.

Nikto nemal ani potuchy o tom, kde by sa mohol nachádzať 20-mesačný chlapec. Rýchlo v izbe našli správu s požiadavkou na výkupné. Na mieste polícia objavila rebrík a dospela k záveru, že únosca alebo únoscovia sa touto cestou dostali do izby a uniesli syna slávneho letca.

Po mediálnej pozornosti prišiel ďalší list, v ktorom únoscovia žiadali ešte vyššiu sumu výkupného. Peniaze boli odovzdané podľa pokynov, avšak polícia nedokázala únoscov chytiť. Bohužiaľ, na mieste, kde sa mal malý Charles nachádzať, nebolo ani stopy po dieťati.

Záhada sa nakoniec vyriešila 12. mája 1932, keď vodič kamiónu objavil malé telo v kríkoch asi 7 kilometrov od domu Lindberghovcov. Bolo v stave rozkladu a malo rozbitú lebku. Identifikovali ho ako Charlesa Lindbergha juniora na základe košieľky a charakteristických deformácií na nohe.

Dlhý život

Lindberghovci mali neskôr ešte ďalších 5 detí. Charles Lindbergh žil vo Spojenom kráľovstve a neskôr sa vrátil do USA.

V roku 1953 vydal autobiografickú knihu o svojom slávnom lete, za ktorú bol ocenený aj Pulitzerovou cenou. Jeho posledné roky strávil na havajskom ostrove Maui, kde zomrel 26. augusta 1974 vo veku 72 rokov na rakovinu.

Zdroje:

https://www.mnhs.org/lindbergh/learn/aviation/famous-flight

https://www.pbs.org/wgbh/americanexperience/features/lindbergh-transatlantic-flight-new-york-paris/

https://www.interez.sk/prvykrat-preletel-ponad-atlantik-zivot-slavneho-charlesa-lindbergha-bol-vsak-poznaceny-velkou-dramou/

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: History.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies