REPORTÁŽ: "Pellegriniho jedenástka" podrží na mimoriadnej schôdzi prezidentku

NETKY.SK • 2 September 2020, 16:34 • 2 min
REPORTÁŽ: "Pellegriniho jedenástka" podrží na mimoriadnej schôdzi prezidentku

BRATISLAVA - Nezaradení poslanci Národnej rady (NR) SR zo vznikajúcej strany Hlas - sociálna demokracia nepodporia opätovné schválenie zákonov, ktoré parlamentu vrátila prezidentka Zuzana Čaputová.

slovakia

left justify in out

 

Avizovali to na stredajšom tlačovom brífingu. Parlament o novelách rokuje od stredajšieho popoludnia. Tzv. "Pellegriniho jedenástka" sa tak postavila na stranu prezidentky, pričom sa plne stotožnili s jej výhradami voči predkladaným zákonom.  

 

Poslanci budú zároveň žiadať doplnenie uznesenia NR SR k úmrtiu občana SR Jozefa Chovanca v Belgicku. Chcú napríklad, aby NR SR vyzvala Európsky parlament na zaoberanie sa celým prípadom.

 

Tri zákony vrátené prezidentkou

Zvolanú mimoriadnu schôdzu parlamentu označil expremiér Pellegrini za zbytočnú, pričom ju sprevádza zbytočný chaos. Zároveň skritizoval nezodpovedné správanie poslancov zo strany Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko.

 

Tí nerešpektovali hygienické opatrenia a odignorovali nariadenie o povinnosti nosenia rúšok v uzavretých priestoroch. Či dostanú pokutu vo výške 1650 eur, je zatiaľ otázne. 

 

Vládna koalícia podľa neho označovala vrátené zákony za kľúčové v boji proti pandémii, ako aj v boji proti korupcii a nastoleniu väčšej dôvery v právny štát.

 

Koaliční poslanci však podľa neho uprednostnili letné prázdniny. Ak bola novela zákona o elektronických komunikáciách dôležitá a ak išlo koalícii o zmenu na čele Generálnej prokuratúry (GP) SR, Pellegrini nerozumie, prečo sa nemohli vetom prezidentky zaoberať pred dvoma či troma týždňami, ale až v čase, kedy sa otvorene hovorí o druhej vlne pandémie na Slovensku.

 

Podľa Pellegriniho je hlavným dôvodom pravdepodobne nedostatok koaličných hlasov potrebných na prelomenie prezidentkynho veta počas letných prázdnin, kedy je väčšina poslancov na dovolenke. 

 

Strana sa stotožnila s výhradami hlavy štátu

Pri zákone o prokuratúre poslanci podporia výhrady prezidentky, pričom majú ešte stále výhrady voči ďalším častiam novely. Strane najviac prekáža politizácia funkcie generálneho prokurátora, pričom požadujú absolútnu bezúhonnosť budúceho generálneho prokurátora, ktorý by mal predložiť nie výpis registra trestov, ale odpis, kde by bolo vidno aj trestné činy spáchané v minulosti. Poslanci taktiež presadzujú tajnú voľbu nového generálneho prokurátora.

 

Pri zákone o elektronických komunikáciách sa poslanci takisto stotožňujú s prezidentkou. "Poukazuje na to, že táto vláda sa neštíti porušovať ústavu a ľudské práva obyvateľom pod rúškom boja proti koronavírusu," poznamenal líder odídncov zo Smer-u.

 

Novelu zákona o komisárovi pre deti a komisárovi pre osoby so zdravotným postihnutím považujú za účelovú, stotožňujú sa s názorom prezidentky. Úprava podľa poslancov slúži len na to, aby mohli z postu odvolať komisárku pre deti Vieru Tomanovú.

 

Žiadajú vyvodenie politickej zodpovednosti

Pellegrini zároveň chce, aby parlament podporil uznesenie k úmrtiu Jozefa Chovanca, ktoré pripravilo vedenie NR SR. Podľa poslanca Petra Kmeca (nezaradený) by sa mal do diskusie zapojiť aj europarlament.

 

Preto navrhnú doplniť uznesenie o ďalšie znenie, ktorým má NR SR vyjadriť protest proti neodôvodnenému naťahovaniu vyšetrovania a vyzvať na "vyvodenie politickej zodpovednosti voči tým, ktorí sa podieľali na zahladzovaní faktov a dôkazov".

 

Národná rada by tiež podľa Kmeca mala vyzvať europarlament, aby vyjadril politický postoj k celému prípadu, monitoroval jeho vývoj a dohliadal na spravodlivé a urýchlené vyšetrenie.

 

Šance pre vznik poslaneckého klubu sú 50 na 50

Pellegrini zároveň naznačil, že funkcie podpredsedu NR SR sa vzdá v úvode riadnej schôdze parlamentu, ktorej začiatok je naplánovaný na 16. septembra. 

 

Do tohto termínu sa môžu k jeho vznikajúcej strane pridať ďalší poslanci. Ak už bude strana zaregistrovaná, na riadnej schôdzi chcú poslanci požiadať o schválenie vzniku klubu. Šance na podporu vzniku klubu sú podľa Pellegriniho 50 na 50.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies