Najslávnejšie koktaily sveta: Pripravte si ich doma

NETKY.SK • 14 August 2020, 10:04 • 2 min
Najslávnejšie koktaily sveta: Pripravte si ich doma

Miešanie koktailov zvládne každý a vy si užijete chute rôznych kútov sveta a potešíte aj priateľov. Vydajte sa do krajín, kde slávne koktaily vznikli.

slovakia

left justify in out

Kuba ako kokteilová veľmoc - Mojito, Daiquiri

Ak sa bojíte, že sa vám z množstva miešaných kokteilov urobí zle, nechajte vašu koktailovou party rozprúdiť v čisto kubánskom duchu.

 

Práve z tohto žeravého karibského ostrova totiž pochádza celá rada slávnych koktailov. Každý už asi ochutnal mojito, zrejme najznámejší drink na svete. História mojita - drinku námorníkov, siaha až do 16. storočia, konkrétne z roku 1589, kedy k panenským brehom Kuby priplával objaviteľ Sir Francis Drake. Mojito tak ašpiruje na najstarší koktail sveta. 

 

Recept na Mojito
Roztlačte 10 lístkov mäty a lyžičku cukru. Pridajte 4 cl bieleho rumu a 2 cl limetovej šťavy, dosypte drveným ľadom a dolejte sódou. Navrch dozdobte plátkom limetky a mätou.

 

Ďalším kubánskym nápojom je daiquiri a s mojitom ho môžete v kľude skombinovať. Mieša sa totiž tiež zo svetlého rumu (4cl) a limetkovej šťavy (2cl), okrem ľadu sa potom do shakera pridá ešte cukrový sirup.

 

Daiquiri je obľúbený nápoj Ernesta Hemingwaya, ktorý sa na Kube časť svojho života zdržiaval. Kubánska kokteilová sláva ale nekončí - poslednou dobou veľmi vzrástla obľuba koktejlu Cuba Libre, ktorý je vlastne mojitom, kde namiesto sódy miešame Colu. 

 

 

Piña Colada

Milovníci kokosu si s týmto drinkom prídu na svoje. Pôvodom je z Portorika. Tento miešaný drink bol dokonca dlho považovaný za ich národný nápoj. Je populárny rovnako ako mojito. Patrí medzi sladšie varianty alkoholických miešaných nápojov.

 

Recept na Piña Coladu
Do mixéra vložte podrvené kocky ľadu a prilejte 4 cl bieleho a 2 cl tmavého rumu, 6 cl ananásového džúsu a 2 cl kokosového krému alebo smotany s trochou kokosového likéru. Túto zmes rozmixujte a v pohári ozdobte dieliky ananásu.

 

 

Mai Tai - kalifornský koktail s príchuťou z Tahiti
Ovocný, tropický koktail Mai Tai už podľa mena patrí niekam do tajomných pralesov polynézskych ostrovov, ale nenechajte sa zmýliť. Aj keď väčšina ľudí si myslí, že pôvod Mai Tai je na Havaji, v skutočnosti bol koktail vymyslený v roku 1944 v Kalifornii pre návštevu z Tahiti. Samotné meno Mai Tai potom vychádza z tahitského "Maitai roa", čo znamená "veľmi dobré". Drink sa preslávil aj vďaka Elvisovi Presleymu.

 

Recept na Mai Tai
Zmiešajte 3 cl bieleho rumu, 1,5 cl pomarančového Curacao a rovnaké množstvo mandľového sirupu, 1 cl cukrového sirupu a šťavu z polovice limetky. Všetko premiešajte s ľadom a nalejte do pohára. Až na záver prilejte 3 cl tmavého rumu, ktorý sa krásne rozleje po vŕšku nápoja.

 

 

Caipirinha
Brazílsky národný drink sa vyrába z cachacy (destilát z cukrovej trstiny), hnedého cukru a limetkového džúsu. Alkohol v ňom takmer necítiť, preto sa ich neodporúča vypiť veľa. Caipirinha vznikla v roku 1918 na základe medicíny, ktorou sa často liečila španielska chrípka.

 

Recept na Caipirinhu

Limetku nakrájame na kúsky, je dobré odstrániť všetky semienka dáme do old-fashioned pohára pridáme cukor a pomocou barmanskej paličky rozdrvíme. Pridáme Pitú Cachaca 40% 0,7l, poriadne premiešame, pridáme drtený ľad a zdobíme plátkom limetky.

 

 

Cosmopolitan
Zrejme najmladším a tiež najpopulárnejším drinkom sveta je cosmopolitan. Spojenie vodky, likéru triple sec a limetkového a brusnicového džúsu sa stalo obľúbeným najmä počas posledných dvadsiatich rokov, najmä vďaka seriálu Sex v meste. Jeho pôvod je nejasný, zrejme však vznikol v roku 1985 ma Floride.

 

 

Margarita
Ide o pomerne jednoduchý mix tequily, likéru triple sex a limetkového džúsu. Jedinečný je tým, že sa podáva v pohári, ktorého okraj je ozdobený soľou. Kokteil vznikol v 30-tych rokoch 20. storočia v mexickej Tijuane.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies