Pri Sade J. Kráľa sa má realizovať rozsiahly developerský projekt

NETKY.SK • 20 August 2016, 15:44 • 2 min
Pri Sade J. Kráľa sa má realizovať rozsiahly developerský projekt

BRATISLAVA - V bratislavskej Petržalke, pri Sade Janka Kráľa, plánuje investor RV Development 3 na jar budúceho roka realizovať rozsiahly developerský projekt Green Park za vyše 60 milióna eur.

slovakia

left justify in out

Neďaleko Starého mosta, v tesnej blízkosti Krasovského ulice, Viedenskej i Jantárovej cesty, majú vyrásť bytové domy s občianskou vybavenosťou a administratívna budova. Investor predpokladá ukončenie výstavby koncom roka 2018.

 

Dotknuté pozemky sa v minulosti využívali ako športový areál s futbalovým štadiónom, ktorý bol pre nevyhovujúci technický stav odstránený. Celková plocha riešeného územia je podľa projektu, ktorý je momentálne v procese posudzovania vplyvov na životné prostredie EIA, 24.531 štvorcových metrov(m2). Celková zastavaná plocha predstavuje 6950 m2.

 

Investor tu chce postaviť 221 bytových jednotiek a 206 apartmánov, s 1313 až 1365 parkovacími miestami. Vybudovať plánuje 11 podlažnú administratívnu budovu, 30 podlažný polyfunkčný objekt či štyri domy so šiestimi nadzemnými podlažiami. Projekt je predložený v dvoch variantoch, ktoré sa od seba líšia napríklad počtom parkovacích miest i predpokladanými nákladmi. Tie by sa mali pohybovať na úrovni okolo 64 až 65 miliónov eur.

 

"Navrhovaná činnosť bude predstavovať dominantnú štruktúru zástavby v danej lokalite, na druhej strane však bude rešpektovať okolitú navrhovanú zástavbu v južnej časti a novonavrhované celomestské centrum – časť Petržalka medzi Starým mostom i Prístavným mostom a národnú kultúrnu pamiatku Sad Janka Kráľa s priľahlým nábrežím Dunaja," tvrdí investor s tým, že podľa platného územného plánu je možné v dotknutom území realizovať výstavbu. Architektonické riešenia objektov podľa neho výškovou gradáciou zdôrazňuje mimoriadne atraktívnu polohu nábrežia vo vzťahu k rieke Dunaj a historickej časti mesta.

 

Proti navrhovanému projektu sa už však začínajú objavovať kritické hlasy. Mestská poslankyňa Lucia Štasselová na sociálnej sieti uviedla, že ide o mohutný súbor, ktorého hmoty, zvlášť výšková budova, narúšajú panorámu mesta a vysoko pravdepodobne i budúci plynulý prechod k zástavbe v rámci centrálnej mestskej časti Petržalka. "Navrhované vyťaženie územia projektom Green Park zničí nielen akúkoľvek snahu o výškovú reguláciu, ktorú primátor opakovane sľubuje, ale aj najvzácnejšie územia Bratislavy v tesnej blízkosti projektu akými Sad Janka Kráľa a nábrežie Dunaja nesporne sú," tvrdí poslankyňa. Podľa nej je jedinou rozumnou odpoveďou mesta, na navrhovaný zámer, zregulovať územie v spolupráci s obyvateľmi formou územného plánu zóny. V tomto smere preto chystá aj petíciu.

 

Petržalský miestny poslanec Juraj Kríž Green Park považuje za "mamutiu stavebnú činnosť", ktorá v danom území nezapadá do petržalskej panorámy a ruší celkový koncept územia. Na kolegov v samospráve preto apeluje, aby prostriedky viazané na územné plány zóny poukázali práve na predmetnú lokalitu.

 

Miestny úrad v Petržalke pre TASR uviedol, že sa s týmto projektom oboznámil zatiaľ len prostredníctvom médií. Priznáva však, že tento zámer môže vyvolávať obavy, pokiaľ ide o dopady na životné prostredie, najmä vzhľadom na blízkosť k Sadu Janka Kráľa a objem či rozsah výstavby. "Ak investor predmetný projekt mestskej časti doručí, budú sa ním zaoberať petržalskí poslanci v komisii územného plánu, pričom podstatným bude aj záväzné stanovisko hlavného mesta," uviedla petržalská samospráva.

 

Investor RV Development 3 ani hlavné mesto na otázky TASR k projektu Green Park doteraz neodpovedali.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies