Spoločnosť v Bánovciach denne vyrobí desiatky tisíc nových rúšok

NETKY.SK • 11 Marec 2020, 18:25 • 2 min
Spoločnosť v Bánovciach denne vyrobí desiatky tisíc nových rúšok

BRATISLAVA - Minimálne 20-tisíc ochranných rúšok denne budú vyrábať v bánovskej textilnej spoločnosti Zornica Banko Fashion, aby zabezpečili nedostatok ochranných pomôcok v boji so šíriacou sa epidémiou nového koronavírusu.

slovakia

left justify in out

Prvá dodávka materiálu

Potvrdilo sa to aj po dnešnom rokovaní na úrade vlády, keď to vyhlásil generálny riaditeľ spoločnosti Igor Maukš s tým, že dnes do Bánoviec nad Bebravou doručili prvú dodávku materiálu, ktorá postačí na výrobu viac ako 1,2 milióna kusov rúšok.

 

img

 

Stretnutie s premiérom SR 
Premiér Peter Pellegrini avizoval záujem zo strany bánovskej textilky na dnešnom rokovaní ústredného krízového štábu. Popoludní dokonca plánoval do Bánoviec nad Bebravou pricestovať osobne, nakoniec plány zmenil a zástupcovia firmy vycestovali do hlavného mesta.

 

 

img

 

Textilná spoločnosť
Zornica doteraz vyrábala košele, zmene výrobného programu predchádzalo získanie potrebných certifikátov. "Zajtra ráno štartujeme riadnu výrobu jednoduchších rúšok bez strieborného vlákna. Pri objednaní materiálu sme samozrejme išli do menšieho rizika, ale dnes máme objednávky na milión kusov rúšok od súkromných firiem. V prvom rade však chceme uspokojiť požiadavky štátu," uviedol Maukš.

 

img

 

Spolupráca 
Bánovecká Zornica bude pri výrobe spolupracovať aj so spoločnosťou Tatrasvit Svit - Socks. "Hmotné štátne rezervy nás oslovili na participáciu na výrobu ochranných rúšok. Rúško so strieborným vláknom bude mať aj antibakteriálne účinky a bude sa dať používať opakovane," uviedol zástupca Tatrasvitu Igor Antal. Rúška so strieborným vláknom by sa mali začať vyrábať v priebehu budúceho týždňa.

 

img

 

Cena
"Nie sme žiadni špekulanti a nepotrebujeme zarábať na chorobe. Výrobu kalkulujeme s miernym ziskom, môžeme povedať, že to drahšie rúško bude stáť 2,25 eur, jednoduchšie rúška budú o niečo lacnejšie," vyhlásil Maukš s tým, že k podpisu zmluvy o štátnej zákazke by malo dôjsť v priebehu zajtrajšieho dňa.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies