Pri pobyte detí na slnku treba pamätať na pokrývku hlavy aj okuliare

NETKY.SK • 13 Máj 2018, 15:45 • 2 min
Pri pobyte detí na slnku treba pamätať na pokrývku hlavy aj okuliare

BRATISLAVA - Pomerne skorý nástup teplého slnečného počasia nesie so sebou riziká najmä pre deti, upozorňujú odborníci z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

slovakia

left justify in out

Dlhší pobyt na priamom slnečnom žiarení im môže uškodiť, hoci ešte nejde o typicky letné horúčavy. Preto je potrebné myslieť na viacero preventívnych opatrení.

 

Rodičia by mali dbať na to, aby deti počas teplých slnečných dní nosili pokrývku hlavy, kvalitné slnečné okuliare a používali krémy proti UV žiareniu s vysokým ochranným faktorom. „Deti by si mali častejšie robiť prestávky v tieni, vhodné je nosiť ľahký, vzdušný odev,“ odporúča Jana Hamade, vedúca odboru hygieny detí a mládeže ÚVZ SR.

 

Rizikom horúcich slnečných dní je podľa jej slov výskyt úpalu. "Možno ho pozorovať práve u detí, ktoré počas slnečných dní nemajú prikrytú hlavu. Úpal sa prejavuje zvýšenou teplotou, bolesťami hlavy, povrchným zrýchleným dýchaním, rýchlym pulzom a nevoľnosťou až zvracaním. Pred slnkom je dôležité chrániť okrem detí aj starších ľudí či osoby s kardiovaskulárnymi ochoreniami, vysokým krvným tlakom, poruchou termoregulácie či so závažným hormonálnym ochorením,“ doplnila Hamade.

 

Dôležité je dbať na pravidelný pitný režim v menších dávkach, vodu je potrebné piť aj vtedy, keď nepociťujeme smäd, vhodnejšie sú vlažné nápoje a ideálna je voda, do pitného režimu sa nezapočítavajú tekutiny vo forme sladených nápojov. Potreba pitia rastie nielen v závislosti od vonkajšej teploty, ale aj od telesnej aktivity a zdravotného stavu, pripomína ÚVZ SR.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies