Školy pre žiakov so zdravotným znevýhodnením dostanú digitálne vybavenie

NETKY.SK • 13 Júl 2022, 13:45 • 2 min
Školy pre žiakov so zdravotným znevýhodnením dostanú digitálne vybavenie

BRATISLAVA – Kapacity niektorých materských škôl na Slovensku sa rozšíria. Okrem toho bude zabezpečené vysokokvalitné a moderné technické digitálne vybavenie pre verejné školy pre žiakov so zrakovým postihnutím.

slovakia

left justify in out

Vláda návrh z dielne rezortu školstva v stredu počas online rokovania schválila. Ministerstvo školstva v rámci snahy o urýchlené čerpanie finančných prostriedkov z Plánu obnovy a odolnosti SR a so zámerom plnenia stanovených cieľov predložilo na rokovanie vlády návrh na určenie priamych prijímateľov v rámci komponentu 6 Dostupnosť, rozvoj a kvalita inkluzívneho vzdelávania na všetkých stupňoch a komponentu 7 Vzdelávanie pre 21. storočie – digitálna infraštruktúra v v školách.

 

 

Dôvodom je urýchlené zabezpečenia rozšírených kapacít materských škôl formou rekonštrukcie existujúcich objektov. Z predloženého materiálu vyplýva, že pri budovaní kapacít materských škôl plán obnovy predpokladá, že 42,4 percenta výdavkov bude použitých práve na rekonštrukciu existujúcich verejných budov.
      

Ďalším dôvodom je efektívne budovanie kapacít materských škôl formou realizácie pilotného projektu novej modulárnej materskej školy, ktorý bude slúžiť ako príklad dobrej praxe vzhľadom na potrebu zrýchleného budovania kapacít. Rezort školstva zároveň pripravuje vzorové projektové štúdie modulárnych materských škôl, ktoré budú v prípade záujmu k dispozícii pre samosprávy.
      

V materiáli sa uvádza, že rezort identifikoval lokality a konkrétne budovy vo svojom vlastníctve alebo vo vlastníctve štátu, vyššieho územného celku, obce alebo inej rozpočtovej alebo príspevkovej organizácie, v ktorých sa vybudujú nové priestory materských škôl, ktoré budú následne prevádzkované oprávneným zriaďovateľom, respektíve určeným prevádzkovateľom. Za priamo určených prijímateľov v rámci komponentu 6 navrhlo určiť Národný inštitút vzdelávania a mládeže, Regionálny úrad školskej správy Žilina, Úrad vlády SR, Ministerstvo obrany SR, Univerzitnú nemocnicu Bratislava, Nemocnicu s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici, Univerzitnú nemocnicu L. Pasteura v Košiciach, Košický samosprávny kraj a obec Veľká Lomnica.
 

img

      

Cieľom je pomôcť aj školám pre žiakov so zrakovým postihnutím. Za priamo určených prijímateľov v rámci komponentu 7 navrhol rezort školstva Spojenú školu internátnu pre žiakov so zrakovým postihnutím v Bratislave a Spojenú školu internátnu pre žiakov so zrakovým postihnutím v Levoči. „Prostriedky budú použité na nákup kompenzačných pomôcok a vybavenia uľahčujúceho vzdelávanie pre žiakov základných škôl so zrakovým postihnutím, napríklad zvukový orientačný maják, povelový vysielač k zvukovému majáku, matematický program pre nevidiacich, elektronická čítacia lupa, ultrazvukový detektor prekážok, indikátor farieb, braillovský displej, tlačiareň v Braillovom písme, čítacie zariadenie, zväčšovací program s hlasovou podporou,“ uvádza sa v materiáli. Predpokladané náklady na nákup technického vybavenia pre  školu v Bratislave sú vo výške 148 940 eur  a pre Spojenú školu internátnu pre žiakov so zrakovým postihnutím v Levoči v hodnote 226 030 eur.

 

Možno vás zaujme: Prezidentka vymenovala 27 nových vysokoškolských profesorov



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona