Pri plašení medveďov pomôže šteniatko Max

NETKY.SK • 27 September 2016, 09:55 • 2 min
Pri plašení medveďov pomôže šteniatko Max

POPRAD – Mestskí policajti vo Vysokých Tatrách sa rozhodli na obranu pred medveďmi a pri ich plašení využiť nového pomocníka.

slovakia

left justify in out

Ako informoval zástupca náčelníka mestskej polície Jozef Štefaňák, do hliadkovania zapoja psa plemena karelský medvedí, ktorého práve pri plašení veľkých šeliem s úspechom využívajú v severských krajinách, napríklad vo Fínsku či v Kanade. „Je jeseň, a keďže sa medvede potrebujú vykŕmiť, dennodenne navštevujú zastavané územie Tatier. Na delobuchy či sirény si však zvykli, preto prichádzame s humánnou novinkou,“ uviedol. Bieločierne šteňa Max bude mať ako hosťujúci člen nočnej hliadky premiéru už v stredu večer. Tatranská mestská polícia bude prvá, ktorá vyrazí plašiť medvede so štvornohým pomocníkom.


Mestskej polícii vo Vysokých Tatrách pripadla úloha hliadkovať na území samosprávy a cyklicky plašiť medvede v jesennom období, počas ktorého si medvede zbierajú dodatočné tukové zásoby, ktoré im poslúžia pri hibernácii. Verí, že karelský medvedí pes sa osvedčí. „Ideálne vlastnosti samotára ho predurčujú na výbornú orientáciu v teréne,“ uviedol Štefaňák. Práve Max je podľa neho samostatný, poslušný, prejavuje pokoru a oddanosť pánovi a podľa referencií predchádzajúcich majiteľov je vhodný na hliadkovanie. „V kynológii je vďaka hlboko zakorenenému loveckému pudu cenený a jednoznačne patrí k najodvážnejším severským plemenám. Samozrejme, ak sa nám využitie psa osvedčí, hliadkovanie s ním budeme opakovať,“ dodal.


Mimoriadna situácia vo Vysokých Tatrách pre časté návštevy medveďov priamo v osadách mesta trvá už pol roka. Dôvodom viacerých opatrení boli obavy z možnej fyzickej konfrontácie ľudí s najväčšou stredoeurópskou šelmou, medveďom hnedým. Zastrašiť ich na potulkách sa v stredu večer vyberú do terénu tatranskí mestskí policajti spoločne s predstaviteľmi Štátnej ochrany prírody (ŠOP SR) a príslušníci Obvodného oddelenia Policajného zboru Vysoké Tatry.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies