AKTUALIZÁCIA: Z domovov utieklo už desať miliónov Ukrajincov

NETKY.SK • 20 Marec 2022, 08:40 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Z domovov utieklo už desať miliónov Ukrajincov

KYJEV / CHARKOV – Najmenej päť mŕtvych, vrátane deväťročného chlapca, si vyžiadalo ostreľovanie viacpodlažnej bytovky v meste Charkov na východe Ukrajiny, uviedla v nedeľu polícia Charkovskej oblasti. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 16:30 (20. 3. 2022)

 

V dôsledku „devastujúcej“ vojny na Ukrajine opustilo svoje domovy už približne 10 miliónov ľudí, teda viac než štvrtina z celkového počtu obyvateľov krajiny. Oznámil to v nedeľu Úrad Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), podľa ktorého toto číslo zahŕňa Ukrajincov, ktorí sa uchýlili do zahraničia, aj vnútorne vysídlené osoby na ukrajinskom území. TASR správu prevzala z agentúry AFP. „Vojna na Ukrajine je taká ničivá, že už 10 miliónov ľudí bolo buď vysídlených v rámci krajiny, alebo utiekli do zahraničia,“ uviedol vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi.

 

 

Podľa nedeľňajšej aktualizovanej bilancie UNHCR od začiatku ruskej invázie utieklo z Ukrajiny už 3 389 044 ľudí. Len od soboty sa ich počet zvýšil o ďalších 60 352. Približne 90 percent z týchto utečencov tvoria ženy a deti, keďže muži vo veku 18-60 rokov sú povinní slúžiť v armáde a nesmú opúšťať krajinu. Detský fond UNICEF uvádza, že medzi ukrajinskými utečencami, ktorí sa uchýlili do zahraničia, je viac než 1,5 milióna detí. Zároveň varuje, že by sa časť z nich mohla stať obeťami obchodovania s ľuďmi alebo vykorisťovania. Podľa UNICEF-u je toto riziko reálne a stále rastie. Podľa údajov Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) z Ukrajiny od začiatku ruskej invázie utieklo do susedných štátov aj zhruba 162 000 občanov tretích krajín.

 

 

Aktualizácia 11:20 (20. 3. 2022)

 

Rusko v nedeľu oznámilo, že na Ukrajine opäť použilo svoje najnovšie hypersonické rakety Kinžal, ktorými zničilo sklad paliva na juhu krajiny. TASR správu prevzala z agentúry AFP. „Letecké raketové systémy Kinžal (Dýka) s nadzvukovými balistickými raketami zničili veľký sklad paliva a mazív ukrajinských ozbrojených síl pri meste Konsťantynivka v Mykolajivskej oblasti,“ uviedlo vo vyhlásení ruské ministerstvo obrany. Ruský rezort obrany dodal, že sklad bol využívaný predovšetkým na zásobovanie ukrajinských obrnených vozidiel operujúcich na juhu krajiny.

 

 

Kinžal je hypersonická balistická raketa typu vzduch-zem s udávaným doletom 2 000 kilometrov. Je určená na ničenie pozemných alebo námorných cieľov. Odpaľovaná môže byť zo stíhačiek MiG-31 a strategických bombardérov Tu-22M3M. Raketa je manévrovateľná v každej fáze letu. Môže niesť konvenčnú alebo jadrovú hlavicu. Rakety Kinžal ruská armáda prvýkrát použila v ukrajinskom konflikte v piatok na zničenie podzemného skladu zbraní na západe krajiny v blízkosti hraníc s Rumunskom, ktoré je členským štátom Severoatlantickej aliancie. Ukrajinská armáda v sobotu agentúre AFP potvrdila zasiahnutie skladu, uviedla však, že „nemá informácie o type rakety“.

 

Ruské ministerstvo obrany tiež oznámilo, že v sobotu večer a v nedeľu ráno použilo rakety dlhého doletu Kalibr odpálené z Čierneho mora pri útoku na továreň v meste Nižyn ležiacom v Černihivskej oblasti na severe Ukrajiny, kde sa opravujú obrnené vozidlá.

 

 

 

Pôvodná správa

 

 

Budova, ktorá sa nachádza v blízkosti priemyselnej oblasti Charkova, sa cieľom ostreľovania stala v noci na nedeľu a následne začala horieť, spresnila polícia. Na zverejnenej fotografii  je vidieť, ako z niekoľkých podlaží bytovky stúpa dym a takmer všetky okná sú rozbité, píše DPA. Podľa predstaviteľov Charkova si od začiatku invázie v tomto meste vyžiadali 266 obetí v radoch civilistov.

 

 

Ukrajina počas obliehania prístavného mesta Mariupoľ stratila prístup k Azovskému moru.

 

 

Možno vás zaujme: AKTUALIZÁCIA: Raketový útok na kasárne v meste Mykolajiv si vyžiadal desiatky obetí



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies