Pri nákupoch si treba dať pozor na neoznačené výrobky

NETKY.SK • 20 Apríl 2014, 10:58 • 2 min
Pri nákupoch si treba dať pozor na neoznačené výrobky

BRATISLAVA - Veľká noc každoročne prináša väčší nápor zákazníkov v obchodoch.

slovakia

left justify in out

Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR uskutočnila od polovice marca do polovice apríla tohto roka cielenú kontrolu potravín, ktoré sa kupujú najviac práve počas týchto sviatkov. Ide o mäso a mäsové výrobky, šunky, údené výrobky, klobásy, mlieko a mliečne výrobky, ovocie, zeleninu a ryby. Riaditeľ ŠVPS Jozef Bíreš upozornil, na čo si dať pri nákupoch pozor.
      

Dlhodobú nespokojnosť pociťujú podľa neho inšpektori s predajom ovocia a zeleniny. Za prvé tri mesiace tohto roka skontrolovali 694 prevádzok, v ktorých označili vyše 33.000 kilogramov čerstvého ovocia a zeleniny za nevyhovujúce. V 47 % prípadov spotrebiteľ nenašiel označenie, chýbalo napríklad miesto pôvodu. Pri 35 % bola problémom nedostatočná kvalita.
      

V rebríčku porušenosti výrobkov a potravín, s ktorými spotrebiteľ prichádza do styku, sa na základe laboratórnych analýz za prvý štvrťrok 2014 na prvej priečke umiestnili olejniny. Nasleduje víno, škrupinové ovocie, cukrárske výrobky a výrobky z medu. Naopak, dobre dopadlo mäso a mliečne výrobky.
      

"Bez vajíčok Veľká noc nie je. Na trhu sa objavilo nekonečne veľa vajec neoznačených. Sú to jednak vajcia po dátume minimálnej trvanlivosti, alebo je ich pôvod neznámy," dodal Bíreš.
      

Zároveň poukázal na prípady plesnivého mäsa na pultoch obchodov a skutočnosť, že ide rovnako o neoznačené výrobky. "Spotrebiteľ sa musí rozhodnúť, akú šunku alebo údené mäso ide kupovať. Pokiaľ chce šunku, tá sa robí zo svaloviny stehna, nie z iného mäsa. Potom sa prirodzene sťažuje, že kúpil takzvanú šunku, nie je to solené údené mäso a je to z krkovičky alebo z pliecka. Je nepríjemne prekvapený, čo si to kúpil," priblížil riaditeľ ŠVPS.
      

Inšpektori pri kontrolách objavili medzi potravinami aj trus hlodavcov, či dokonca živé hlodavce. "To je tiež určitý príznak toho, že v sklade nefunguje systém deratizácie a takéto prípady nám musia hlásiť ľudia. Ani inšpektor nezistí, že na povrchu pekárenských výrobkov sa nachádza trus hlodavcov," uzavrel Bíreš.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies