Pri daňovej reforme bude nevyhnutné vytvoriť priestor na posúdenie jej dopadov

NETKY.SK • 15 Júl 2021, 10:04 • 2 min
Pri daňovej reforme bude nevyhnutné vytvoriť priestor na posúdenie jej dopadov

BRATISLAVA - Pri reforme daní a odvodov bude nevyhnutné dobre posúdiť jej dopady na verejné financie a ekonomiku.

slovakia

left justify in out

Tvrdí to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ), podľa ktorej je tak dôležité, aby sa vytvoril dostatočný priestor na vyjadrenie širokej a odbornej verejnosti. Čo spôsobí avizovaná daňovo-odvodová reforma z dielne rezortu financií však rada zatiaľ povedať nevie. Žiadne detailnejšie informácie o jej obsahu totiž nemá.

 

img

 

Súvisiaci článok: Zvýšenie DPH by poškodilo dôchodcov a nezamestnaných, upozorňuje analytik


Nad rámec medializovaných informácií nemá RRZ žiadne bližšie informácie o pripravovanej daňovo-odvodovej reforme,“ uviedol František Múčka z Kancelárie RRZ. Ako dodal, rada však považuje za dôležité, aby jej prijatiu predchádzal riadny legislatívny proces, ktorý by vytvoril dostatočný časový priestor pre vyjadrenie širokej a odbornej verejnosti. „Vrátane posúdenia jej vplyvov na rozpočet, domácnosti a ekonomický vývoj Slovenska,“ dodal.

 

Prečítajte si: Matovič naďalej utajuje daňovo-odvodovú reformu. Už teraz však obviňuje liberálov, že návrh blokujú

 

img

Minister financií Igor Matovič v uplynulých dňoch vyhlásil, že reforma daní a odvodov je pripravená a jeho rezort ju odprezentuje v lete, keď by mala byť aj predmetom koaličných rokovaní. Pôvodne avizoval uverejnenie detailov reformy ešte v máji, napokon sa tak však nestalo. Samotný návrh však zatiaľ nevideli ani koaliční partneri OĽaNO.

 

Mohlo by vás zaujímať: Najsilnejšie krajiny sveta uvažujú o zavedení minimálnej dane

Zatiaľ jediné informácie o obsahu pripravovanej reformy tak pochádzajú ešte zo začiatku mája, kedy ich prezentoval samotný šéf rezortu financií Igor Matovič. Avizoval vtedy, že chce zaviesť finančnú podporu pre rodiny v sume 200 eur na dieťa mesačne až do jeho dospelosti. Zámerom reformy má byť tiež zjednodušenie daňovo-odvodového systému tak, aby v prípade zamestnaneckého pomeru bola z ceny práce odpočítateľná len jedna daň a jeden odvod. Cieľom reformy majú byť podľa Matoviča aj férové dane, čo v praxi znamená, že všetci ľudia budú za rovnakú formu práce pre toho istého zamestnávateľa platiť tie isté dane a odvody.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies