Keď továrne zabíjajú: Tragédia v maďarskej hlinikárni

NETKY.SK • 7 August 2020, 19:00 • 2 min
Keď továrne zabíjajú: Tragédia v maďarskej hlinikárni

Továrne a priemyselné oblasti patria medzi tie miesta, ktoré môžu výrazne škodiť životnému prostrediu, spôsobiť environmentálnu katastrofu či dokonca zabíjať ľudí.

slovakia

left justify in out

Medzi najznámejšie svetové ekologické katastrofy patrí výbuch jadrovej elektrárne v Černobile či tragédia v indickom Bhopále, ktoré boli aj sfilmované. V prvej časti seriálu sa pozrieme na únik kalu z odkaliska hlinikárne v maďarskej Ajke v roku 2010. Následkom bolo smrť desiatich ľudí. V tejto súvislosti sa pozrieme na kroky vykonané v slovenskej hlinikárni v Žiari nad Hronom, ktorá na sanáciu environmentálnych záťaží vynaložila 53 miliónov eur.

 

Odpad z bauxitu

Tragédia sa stala 4. októbra 2010, keď sa pri maďarskej obci Ajka vo Veszprémskej župe pretrhla hrádza skládky červeného kalu. Odpad, ktorý vzniká pri výrobe hliníka z bauxitu, spôsobuje popáleniny na pokožke a poranenia. Z dvoch skládok červeného kalu uniklo približne milión kubických metrov bahna, ktoré ohrozilo niekoľko tisíc ľudí na území s rozlohou 40 štvorcových kilometrov. Ohrozené boli rieky Marcal, Rába a Mošonský Dunaj. Na desiatich skládkach pri Ajke bolo uskladnených dovedna 80 miliónov kubických metrov kalu - z toho 30 miliónov červeného kalu, ktorý je mierne rádioaktívny a rakovinotvorný.

 

img

 

Pokuta

Hlinikáreň MAL dostala 14. septembra 2011 pokutu za hospodárenie s odpadom vo výške 135,14 miliardy forintov (3,87 miliardy eur). Do prostredia uniklo celkom 1,876 milióna ton odpadu; išlo o najrozsiahlejšie znečistenie životného prostredia v histórii krajiny. 28. januára 2016 prokuratúra obžalovala 15 zamestnancov hlinikárne vrátane jej generálneho riaditeľa. Boli obvinení z trestného činu všeobecného ohrozenia z nedbanlivosti so smrteľnými následkami, ako aj z ďalších trestných činov. V procese, ktorý sa začal 25. septembra 2012, vypovedalo 232 poškodených a 132 svedkov.

 

img
 

Žiar nad Hronom

Aj preto sa spoločnosť Slovalco (Závod SNP), ktoré pri Žiari nad Hronom od svojho vzniku vyrobila viac ako 3 a pol milióna ton hliníka, rozhodla vysoko dbať o bezpečnosť ľudí a precízne dodržiavanie environmentálnych štandardov. Jedným z jej cieľov je „predchádzanie vzniku nehôd a závažných priemyselných havárií“. Hoci sa v súvislosti s činnosťou spoločnosti eviduje viacero environmentálnych záťaží, firma výrazne investovala do ich environmentálneho zabezpečenia.

 

 

Sanácia

Spoločnosť uvádza, že odkalisko komplexne sanovala v troch fázach. „V prvej etape v rokoch 1992 – 1997 bola okolo celého odkaliska vybudovaná podzemná tesniaca stena, ktorá tvorí nepriepustnú clonu a zabraňuje šíreniu znečistenia do okolitých pôd a podzemných vôd,“ píše Slovalco s tým, že súčasťou je 60 cm široká vrstva bentonitovo-cementovej zmesi. Zapustená je do hĺbky 7 – 15 metrov.

 

Pokračovanie nabudúce.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies