Teroristické organizácie nestrácajú na sile, aj napriek porážkam sú stále aktívne a pripravené zaútočiť

NETKY.SK • 18 September 2020, 7:2 • 2 min
Teroristické organizácie nestrácajú na sile, aj napriek porážkam sú stále aktívne a pripravené zaútočiť

WASHINGTON - Džihádistická organizácia Islamský štát (IS) pokračuje vo svojej globálnej expanzii aj vďaka podpore približne 20-tich pridružených militantným skupinám a sieťam.

slovakia

left justify in out

Ich expanzia pokračuje aj napriek tomu, IS bol vytlačený zo Sýrie a viacero jeho vodcov a veliteľov bolo zabitých. Informoval o tom riaditeľ amerického Národného protiteroristického centra Christopher Miller.

 

IS je najsilnejšia v Afrike

Podľa Millera je IS najsilnejší v Afrike, o čom svedčí aj nedávny útok v Nigeri, ku ktorému sa prihlásila miestna odnož teroristickej skupiny Boko Haram.

 

 

V hľadáčiku IS sú však aj ciele v krajinách západného sveta, ktorým bránia účinné preventívne aktivity centier na boj proti terorizmu v západných štátoch.

 

 

Teroristická organizácia má stale obrovskú silu

Podľa Millera militanti z IS za posledných šesť rokov dokázali, že majú schopnosť a silu spamätať sa z veľkých strát, pretože má káder skúsených veliteľov na strednej úrovni a rozsiahle siete v podzemnom hnutí.

 

Ako príklad Miller uviedol, že od zabitia lídra IS abú Bakra Baghdádího a viacerých ďalších významných veliteľov IS bol jeho nový vodca Amír Muhammad Abdal Rahmán Mawlí Salbí schopný viesť a plánovať nové útoky svojich odnoží.

 

img

 

Jedným z nich bol aj spomínaný útok v Nigeri z 9. augusta, pri ktorom zahynulo šesť francúzskych humanitárnych pracovníkov a ich dvaja miestni sprievodcovia.

 

Úspešné akcie využívajú ako propagandu

V Sýrii a Iraku sa IS stále darí organizovať "stabilný" počet atentátov a mínometných či bombových útokov, ktorých cieľom sú najmä príslušníci vládnych bezpečnostných zložiek.

 

Miller dodal, že svoje úspešné operácie IS využíva na propagandu, ktorú šíri na sociálnych sieťach. Čo je aj dôkaz toho, že džihádisti sú stále organizovaní a aktívni, aj napriek tomu, že boli v roku 2019 vyhnaní zo svojho samozvaného sýrsko-irackého "kalifátu".

 

Mohlo by vás zaujímať: Taliban je ochotný dodržiavať historickú dohodu s USA, boje v Afganistane však pokračujú

 

Momentálne sa IS zameriava na oslobodenie svojich členov a ich rodín zo zadržiavacích táborov na severovýchode Sýrie. Miller dodal, že na medzinárodnej úrovni zatiaľ neexistuje proces, v ktorom by sa koordinovane rozhodlo o ich ďalšom osude.

 

Al-Káida ostáva naďalej silnou

„Teroristická sieť al-Káida, ktorá je priamym konkurentom IS a stojí za útokom na USA z 11. septembra 2001, bola síce oslabená, zostáva však naďalej silná,“ uviedol Miller. A je odhodlaná organizovať ďalšie útoky voči USA a Európe.

 

img

 

Miller dodal, že odnože al-Káidy v Jemene a Afrike sú schopné vykonávať smrtiace útoky. Čo sa netýka jej odnoží v Indii a Pakistane, ktoré sa podarilo úspešne oslabiť.

 

V Afganistane pôsobí len "niekoľko desiatok bojovníkov, ktorí sa primárne zameriavajú na svoje prežitie," povedal Miller.

 

Podľa dohody, ktorú fundamentalistické hnutie Taliban podpísalo s USA vo februári tohto roku, sa povstalci zaviazali, že zabránia al-Káide vo využívaní Afganistanu ako bezpečného útočiska na plánovanie svojich útokov.

 

Napriek tejto dohode však džihádistická skupina udržuje úzke vzťahy s afganskými povstalcami, uviedol v stredu Pentagón.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona