Začal sa proces s 96-ročnou sekretárkou z koncentračného tábora

NETKY.SK • 19 Október 2021, 21:12 • 2 min
Začal sa proces s 96-ročnou sekretárkou z koncentračného tábora

BERLÍN/ITZEHOE - Irmgard Furchnerová pracovala v období rokov 1943 až 1945 ako stenografka a sekretárka v nacistickom tábore Stutthof. Pred súd mala prísť koncom septembra, no pokúsila sa o útek.

slovakia

left justify in out

V severonemeckom meste Itzehoe sa v utorok začal súdny proces s bývalou sekretárkou z koncentračného tábora Stutthof. Irmgard Furchnerová si na súde oficiálne vypočula obvinenia zo spoluúčasti na viac ako 11 000 vraždách, ktoré voči nej vzniesli, informovala agentúra AP.

 

img

 

Súdny proces s 96-ročnou Furchnerovou sa mal pôvodne začať už 30. septembra. Dôchodkyňa však vtedy na pojednávanie neprišla a pokúsila sa o útek. Opustila opatrovateľský dom v meste Quickborn ležiacom neďaleko Hamburgu. Údajne si zavolala taxík a dala sa odviezť na zastávku metra Norderstedt Mitte.

 

Prečítajte si tiež: Deväťdesiatšesťročná sekretárka z koncentračného tábora je na úteku!

 

Úrady na ňu vydali zatykač a zadržali ju o niekoľko hodín po úteku. Polícia ju následne vzala do väzby, z ktorej ju prepustili po 5 dňoch pod podmienkou, že bude dodržiavať preventívne opatrenia. Podľa medializovaných informácií pripevnili dôchodkyni na nohu monitorovací náramok.

 

img

 

Napriek pokročilému veku Furchnerovú uznali za zdravotne spôsobilú absolvovať proces. Do súdnej siene ju v utorok priviezli na invalidnom vozíku. Vypočula si body obžaloby, čo je krok, ktorý nemohli vykonať v jej neprítomnosti. K vzneseným obvineniam sa však nevyjadrila.

 

 

Irmgard Furchnerová pracovala ako stenografka a sekretárka v nacistickom koncentračnom tábore Stutthof od júna 1943 do apríla 1945. Podľa obžaloby vybavovala všetku korešpondenciu pre veliteľa SS Paula Wernera Hoppeho. Okrem iného písala príkazy na deportácie a popravy, ktoré jej diktoval Hoppe.

 

img

 

Furchnerovej obhajca Wolf Molkentin ešte pred prvým pojednávaním tvrdil, že nie je jasné, či jeho klientka vedela, aký osud čaká ľudí deportovaných do koncentračných táborov. Keď v tábore nastúpila ako stenografka, mala len 18 rokovProces s ňou sa práve preto koná na súde pre mladistvých. Ďalšie pojednávanie je naplánované na 26. októbra.

 

K témeVIDEO: Storočný nacistický dozorca tvrdí, že je nevinný. Čo všetko má na svedomí?

 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona