LOH: Chodec Tóth v posledných pretekoch kariéry a úmornom teple skončil na 14. mieste

NETKY.SK • 6 August 2021, 06:08 • 2 min
LOH: Chodec Tóth v posledných pretekoch kariéry a úmornom teple skončil na 14. mieste

TOKIO - Slovenský reprezentant Matej Tóth nepretavil do medailovej pointy svoje posledné piate vystúpenie na olympijských hrách v kariére.

slovakia

left justify in out

V mimoriadne náročných pretekoch v chôdzi na 50 km v japonskom Sappore skončil na 14. mieste, do cieľa prišiel na pokraji síl.

 

Vytrvalostnú disciplínu na 50 km nahradia
Olympijským šampiónom sa nečakane stal Poliak Dawid Tomala
, ktorý nadviazal na svojho legendárneho krajana Roberta Korzeniowského, držiteľa zlatého hetriku z rokov 1996, 2000 a 2004.

 

Tomala sa výkonom 3:50:08 h stal posledným dvadsiatym víťazom mužskej päťdesiatky na olympijských hrách, keďže táto tradičná a zároveň najdlhšia vytrvalostná disciplína nebude pokračovať v programe OH. V Paríži 2024 ju nahradia preteky na 35 km.

Striebornú medailu v sapporskom Odori Parku si vychodil Nemec Jonathan Hilbert, ktorý sa v poslednom kilometri odpútal od Španiela Marca Tura a za víťazom zaostal o 36 sekúnd. Bronz si nakoniec vybojoval Kanaďan Evan Dunfee.

 

 

Tóth bojoval, sily mu však nestačili

Ďalší slovenský reprezentant Michal Morvay došiel do cieľa svojej prvej a zároveň poslednej olympijskej päťdesiatky na 41. mieste. Olympijský debutant zaostal za víťazom o vyše 25 minút. Z celkového počtu 59 chodcov klasifikovali v cieli 47.

 

img

 

"S takýmto počasím som nemal nijakú skúsenosť, čo sa prejavilo aj vtedy, keď som začal chytať kŕče do nôh a nevedel som si s tým rady. Bojoval som v hlave s tým, či pokračovať alebo nie, ale olympiáda sa nebalí. Došiel som až do cieľa, za čo dávam sám sebe veľké plus," zhodnotil Morvay.


Olympijský víťaz z Ria de Janeiro 2016 a majster sveta z Pekingu 2015 Tóth sa v náročných podmienkach vo veľkom teple a vysokej vlhkosti vzduchu držal statočne do tridsiateho kilometra, ale potom začal výraznejšie zaostávať za najlepšími.

 

Usadil sa v druhej polovici druhej desiatky a napokon sa v cieli objavil na 14. mieste s odstupom 6:15 min za víťazným Tomalom. Tóth dosiahol vo svojej poslednej štrnástej päťdesiatke kariéry výsledný čas 3:56:23 h.

 

„Určite to bola jedna z najťažších a najzložitejších a asi by som ju možno ani nedokončil, ak by som nemal obrovskú motiváciu dôjsť do cieľa a ukončiť kariéru so cťou," zhodnotil Tóth. Dodal, že so svojim výkonom nie je spokojný, ale trochu sklamaný.

 

Priznal, že stratil kontakt s vedúcou skupinou, zmenil cieľ. "Vedel som, že o medailu už nezabojujem, ale chcel som aspoň dôjsť do cieľa, aby som sa mohol každému pozrieť do očí, že som to nevzdal," uzavrel.

 

Koniec úspešnej kariéry

Pre 38-ročného rodáka z Nitry bolo sapporských 50 km medzinárodným koncom úspešnej 20-ročnej kariéry, s fanúšikmi na Slovensku ešte plánuje osobitnú rozlúčku.

Tokijská olympiáda s chodeckými súťažami v Sappore na severe Japonska bola jeho piata. Nikto zo slovenských atlétov v celej histórii nemá na konte viac štartov pod piatimi kruhmi.

 

img

 

Po 32. a 26. mieste na 20 km na prvých dvoch OH v Aténach 2004 a Pekingu 2008 prišli úspešné päťdesiatky - v Londýne 2012 skončil piaty a v Riu de Janeiro 2016 hrali na počesť jeho triumfu slovenskú hymnu.

 

Záverečné Sapporo nasledovalo rok po plánovanom čase, keďže celá tokijská olympiáda sa posunula pre pandémiu koronavírusu.

 

Cieľ bol jasný - neprepáliť úvod
Už o pol siedmej ráno sapporského času sa vydali chodci na svoju poslednú päťdesiatku v histórii olympijských hier. Zámer organizátorov predsunúť súťaž na skorú rannú hodinu príliš nevyšiel, lebo už v tom čase bolo v Sappore 26 °C a vlhkosť vzduchu 86%.

 

Matej Tóth sa na svoju poslednú päťdesiatku kariéry vydal ako obhajca trofeje s jasným cieľom - neprepáliť úvod, ísť si svoje tempo v úvodných 30 - 35 km a potom, ak to bude možné, zrýchliť. Neskôr sa ukázalo, že sa mu to podarilo len spolovice.


img

 

Po 30 km bol na čele Tomala, Tóth začal čoraz viac zaostávať a prepadol sa hlbšie do poľa s desaťsekundovou stratou na Poliaka.

 

Ten bol po 32 km suverénny a pred zvyškom mal náskok takmer minútu, ktorý postupne navýšil na 1:46 min. Tóthovi začali dochádzať sily a prepadával sa čoraz hlbšie, jeho strata narástla na viac ako dve minúty. Z krízy sa nedostal do konca pretekov.

 

Na 45. km už značne vysilený zaostával za Tomalom o vyše 7 minút a klesol na 17. miesto. V závere sa slovenský reprezentant s vypätím síl ešte posunul o tri priečky nahor a v cieli sa objavil na 14. mieste.

 

Pre porovnanie v závere pretekov na 50 km už bola teplota vzduchu nad 30 °C a vlhkosť klesla pod 60%.

 

Mohlo by vás zaujímať: LOH 2020: Sumár zo štvrtka 5. augusta



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies