Prezidentka Čaputová si praje menej previazanosti medzi políciou a rezortom vnútra

NETKY.SK • 2 September 2020, 14:40 • 2 min
Prezidentka Čaputová si praje menej previazanosti medzi políciou a rezortom vnútra

BRATISLAVA - Prezidentka SR Zuzana Čaputová očakáva, že v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej bude vynesený spravodlivý rozsudok, ktorý bude zrozumiteľne a dôveryhodne odôvodnený.

slovakia

left justify in out

Praje si menej previazanosti 

Prípad vraždy novinára označila prezidentka za jednu z najväčších káuz tohto storočia na Slovensku, s ktorou sú spojené veľké očakávania. Vyjadrila aj k legislatíve, podľa ktorej sa bude vyberať nový policajný prezident. Ciele v tomto smere mohli byť podľa nej ambicióznejšie, a to najmä v oslabení politického vplyvu na výkon funkcie policajného prezidenta či šéfa policajnej inšpekcie. Ako tvrdí, uvažovať sa mohlo, ako vzdialiť policajného šéfa od ministra vnútra. "Aby tam nebola previazanosť," podotkla.

 

img

 

Viac zložiek štátu pri výbere 

"Musíme však rešpektovať, že výkon polície má spadať pod výkonnú moc, ktorá nesie politickú zodpovednosť za výkon polície," poznamenala Čaputová. Ak minister vymenuje za policajného prezidenta profesionála, ktorý bude procesne samostatný a bude realizovať potrebné úlohy, môže byť podľa jej slov právna úprava v poriadku.

 

img

 

"Dôverujem tomu, že bude vybratý dobrý policajný prezident," skonštatovala Čaputová. Myslí si, že na procese jeho výberu by mali participovať aj iné zložky než len minister vnútra.

 

Problém s podpisom zákona 

Novelu zákona o elektronických komunikáciách nemohla prezidentka podpísať, pretože by podľa nej neobstála v teste ústavnosti. Tvrdí, že ak by tak nespravila, zákon by vstúpil do účinnosti, následne by mohol byť napadnutý na Ústavnom súde SR, ktorý by ho podľa nej s veľkou pravdepodobnosťou stopol a medzitým by mohlo dôjsť k porušeniu práv jednotlivcov.

 

img

 

Najrýchlejšiu cestu, ako vyriešiť problém s týmto zákonom, vidí prezidentka v prelomení jej veta a následnej novelizácii zákona. "Stretla som sa s ministrom dopravy Andrejom Doležalom (nominant Sme rodina). Súhlasí s tým," uviedla prezidentka.

 

Odvolanie GP

V prípade novely zákona o prokuratúre poukázala Čaputová na ustanovenia, ktoré sa týkajú odvolávania generálneho prokurátora. Tie podľa nej presahujú hranicu ústavnosti a siahajú na právomoc Ústavného súdu SR. To považuje hlava štátu za neprípustné. "Ak by bolo moje veto prelomené a tieto ustanovenia z tohto zákona by neboli vypustené, budem to musieť napadnúť na Ústavnom súde SR," upozornila prezidentka.

 

img

 

Vláda SR podľa Čaputovej prechádza momentálne výzvou, pretože chystá plán obnovy v súvislosti s veľkou finančnou ponukou zo strany Európskej únie. Hlava štátu tvrdí, že to bude pre ňu dôležitý medzník.

 

"Pravidelne sa informujem u jednotlivých ministrov, aké typy plánov chcú do veľkého plánu dostať za svoj rezort. Prípadne sa snažím navrhnúť veci, napríklad v súvislosti s ochranou klímy," poznamenala.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies