Rezort obrany pracuje na evakuácií Slovákov z Afganistanu. Minister Naď si podal Fica!

NETKY.SK • 17 August 2021, 14:03 • 2 min
Rezort obrany pracuje na evakuácií Slovákov z Afganistanu. Minister Naď si podal Fica!

BRATISLAVA - Slovensko potrebuje evakuovať z Afganistanu desiatky ľudí.

slovakia

left justify in out

V televízii TA3 to dnes povedal minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO). Doplnil, že počty sa neustále menia a Slovensko za týmto účelom spolupracuje s viacerými spojencami. Slovensku sa však aktuálne nepodarilo získať povolenie na pristánie vojenského špeciálu v Kábule.

 

Šéf rezortu tiež priblížil, že azyl v krajine by mohlo získať približne desať Afgancov, ktorí spolupracovali so slovenskými úradmi a sú v ohrození života. Hnutie Taliban totiž považuje týchto ľudí za zradcov a hrozí im popravami. 

 

Šéf rezortu pripustil, že medzinárodné spoločenstvo očakávalo iný vývoj situácie. „Všetci sme dúfali, že keď budeme sťahovať vojakov z Afganistanu, tak zanecháme krajinu čiastočne v stabilizovanej situácii. To sa nám nepodarilo. Vidíme, že situácia je úplne iná,“ doplnil minister. 

 

V rozhovore Naď skritizoval šéfa strany Smer-SD Roberta Fica a jeho straníka Ľuboša Blahu, ktorí hovoria o obrovskom zlyhaní Organizácie spojených národov (OSN) a Spojených štátov amerických.

 

„Bol to práve Smer, ktorý tam za svojej vlády poslal najviac vojakov, dokonca špeciálne jednotky. Práve za ich vlády v Afganistane umieralo najviac našich vojakov,“ skonštatoval. Zdôraznil, že ide o politikárčenie a stiahnutie spojeneckých vojsk sa uskutočnilo na základe dohody. 

 

Minister zároveň doplnil, že pre Európsku úniu je v súčasnosti prioritou zabezpečiť čo najrýchlejšiu a najbezpečnejšiu evakuáciu obyvateľov jej členských krajín. Následne by sa podľa neho malo medzinárodné spoločenstvo zamyslieť nad tým, ako situáciu v Afganistane vyriešiť.

Šéf rezortu obrany zároveň ozrejmil, že slovenskí vojaci sa už v Afganistane nenachádzajú. „Pôsobilo ich tam v priebehu rokov v rámci rôznych rotácií približne 4 500," doplnil.
 

Prečítajte si tiež: Ruské veľvyslanectvo v Kábule je pod ochranou Talibanu. Prezident Ghaní utiekol s taškami plnými peňazí!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona