V Poľsku pálili kňazi knihy o Harrym Potterovi: Jeden z nich sa ospravedlnil

NETKY.SK • 3 Apríl 2019, 15:16 • 2 min
V Poľsku pálili kňazi knihy o Harrym Potterovi: Jeden z nich sa ospravedlnil

VARŠAVA - Kňaz z farnosti v prístavnom meste Gdansk na severe Poľska, ktorý sa cez víkend "preslávil" verejným pálením kníh a iných predmetov, sa v stredu za svoje konanie ospravedlnil.

slovakia

left justify in out

Čin tohto a ďalších dvoch kňazov farnosti Matky cirkvi vyvolal pobúrenie a paralely s totalitnými režimami či inkvizíciou. Informovali o ňom aj mnohé zahraničné médiá.

 

Kňazi však tvrdili, že konajú v súlade s učením Biblie týkajúcom sa modlárstva. Pálili pritom knihy o čarodejníckom učňovi Harrym Potterovi, publikácie o hinduizme, africkú masku, figúrky slona i mačky, ako aj dáždnik s obrázkom kreslenej postavičky Hello Kitty.

 

Príspevok podrobne popisujúci ich čin sa objavil na facebookovej stránke evanjelizačnej skupiny SMS z neba. Práve na tejto stránke Rafal Jaroszewicz, jeden z troch zúčastnených kňazov, zverejnil v stredu vyjadrenie, že mu je to "veľmi ľúto".

 

"Pálenie kníh a iných predmetov bolo nešťastné," napísal Jaroszewicz. Dodal, že to nebolo namierené voči žiadnej sociálnej skupine alebo náboženstvu, ani voči knihám či inej kultúre.

 

Člen výboru pre demokraciu v Poľsku (KOD) Martin Mycielski: "Na náboženskom obrade v gdańskom kostol spálili "knihy týkajúce sa mágie" vrátane. HarryPotter, Twilight kníh, africkú masku či HelloKitty dáždnik. Tri roky konzervatívcov pri moci a krajina sa vracia ku kmeňovému barbarstvu," vyjadril svoj názor na Twitteri. 

 

 

Ešte v pondelok pritom Jaroszewicz svoj čin pred kritikmi bránil, keď napísal, že "sníva o dni", keď "zabíjanie nenarodených detí" vyvolá taký istý rozruch ako pálenie kníh.

 

Vedenie katolíckej cirkvi v Poľsku sa napriek opakovaným výzvam na odsúdenie k tejto udalosti nevyjadrilo. Agentúra AFP citovala reakciu rešpektovaného komentátora Lukasza Turského, ktorý "účasť detí" - miništrantov z farnosti - na pálení kníh a ďalších predmetov označil za "obzvlášť trestuhodnú".

 

Pripomenul, že v roku 1821 Heinrich Heine vo svojej dráme Almansor prišiel s prorockým výrokom: "Tí, čo pália knihy, napokon budú upaľovať aj ľudí."

 

V komentári v denníku Gazeta Wyborcza Turski pokračoval, že "o niečo vyše sto rokov neskôr, v nacistickom Nemecku, knihy Heineho a (Thomasa) Manna a mnohých ďalších významných umelcov v Berlíne pálili na kope a o niekoľko rokov neskôr v krematóriách spaľovali... obete ideologického šialenstva údajne civilizovaného sveta".

 

Kauza s pálením kníh sa objavila v situácii, keď sa vplyvná katolícka cirkev v Poľsku snaží riešiť dôsledky bezprecedentných odhalení o pedofílii medzi kňazmi.

 

Z prieskumu spoločnosti Kantor Millward Brown, ktorého výsledky zverejnili v pondelok, vyplýva, že 64 percent Poliakov si želá sekulárny štát, ďalších 29 percent opýtaných je proti a sedem percent nedokázalo zaujať nijaký názor.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona