Aké otázky si kladie Grendel v súvislosti so schôdzou o odvolávaní Mikulca?

NETKY.SK • 16 Jún 2021, 08:00 • 2 min
Aké otázky si kladie Grendel v súvislosti so schôdzou o odvolávaní Mikulca?

BRATISLAVA - Podpredseda parlamentu Gábor Grendel si v súvislosti so včerajšou schôdzou, na ktorej čelil odvolávaniu minister vnútra Roman Mikulec, kladie tri otázky.

slovakia

left justify in out

Povedal to v rozprave v Národnej rade SR. Otázkami podľa neho sú o čom bola včerajšia schôdza, o čom bol prejav predsedu strany Smer - sociálna demokracia Roberta Fica a prečo niektorým opozičným politikom prekáža Mikulec ako minister vnútra?

 

Prečítajte si: Matovič potvrdil, že ako premiér sa párkrát stretol s exriaditeľom SIS Vladimírom Pčolinským

 

Mimoriadnu schôdzu k odvolávaniu Mikulca z funkcie iniciovala práve strana Smer-SD. V odôvodnení návrhu opoziční poslanci uvádzajú, že medializované udalosti potvrdzujú, že minister vnútra nezvláda riadenie tohto rezortu.

Včerajšia schôdza bola podľa Grendela presne o tom istom, o čom má byť referendum o predčasných voľbách „a síce, či štát bude riadený z úradu vlády alebo z deviateho poschodia hotela DoubleTree by Hilton". Schôdza je podľa neho aj o tom, „či policajný zbor bude riadený z Prezídia policajného zboru alebo z vínnnej pivničky v Radošinej, alebo o tom, či bude policajný zbor riadiť prezident policajného zboru alebo nejaký nitriansky podnikateľ, toho času väzobne stíhaný".

 

Súvisiaci článok: Mikulec aj naďalej trvá na tom, že žiadna vojna policajtov sa nekoná

Na margo prejavu Fica uviedol, že bol o tom, ako to na Slovensku 30 rokov fungovalo, a teda že politici boli chránený druh a orgány činné v trestnom konaní vždy riadila aktuálna vláda. „Pobavila ma poznámka, že jeho vlády nikdy nezneužili trestné právo," dodal.

 

„Ak Roman Mikulec v niečom, ako povedal poslanec Fico, ignoroval silnú politickú tradíciu, tak podľa mňa v tom, že tu bola silná politická tradícia, ktorá bola vždy rešpektovaná, že keď sa menili vlády, tak sa zmenili aj kľúčové persóny, napríklad v rezorte vnútra, konkrétne v policajnom zbore. A to sa nástupom tejto vlády nestalo. Pán minister Mikulec neurobil žiadne personálne, vy by ste to nazvali čistky, ja by som to nazval legitímnymi personálmi zmenami, ktoré vždy boli rešpektované a nikdy neboli spochybňované," zdôraznil Grendel.

Do Národnej rady prišla včera Mikulca podporiť aj väčšina členov kabinetu na čele s premiérom Eduardom Hegerom. Ministrovi vyjadrili podporu hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti a strany Sloboda a Solidarita a Za ľudí. Naopak, za jeho odvolanie budú hlasovať koaliční poslanci z hnutia Sme rodina Peter Pčolinský a Adriana Pčolinská. Samotný Mikulec cíti dôveru vlády a poslaneckých klubov koaličných strán.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies