Tisícky ľudí z chudobných komunít každoročne menia zdravotnú poisťovňu

NETKY.SK • 25 Október 2022, 12:55 • 2 min
Tisícky ľudí z chudobných komunít každoročne menia zdravotnú poisťovňu

BRATISLAVA - Desiatky tisíc ľudí z najchudobnejších komunít každoročne menia zdravotnú poisťovňu. Prepoisťovanie prináša pochybné obchodné praktiky a problémy pre poistencov.

slovakia

left justify in out

Uviedol to Adam Marek z Útvaru hodnoty za peniaze (ÚHP) Ministerstva financií SR. Na Slovensku je podľa jeho slov približne 26.000 ľudí, ktorí za desať rokov zmenili zdravotnú poisťovňu šesť- a viackrát. Prepoisťovanie je podľa neho koncentrované v najchudobnejších komunitách a obciach, kde žijú chudobné rómske komunity. "Deje sa to spôsobom, že nejakí obchodníci ponúkajú ľuďom odmeny za to, že zmenia zdravotnú poisťovňu. Vyzerá to, že tu máme veľa prípadov, keď ľudia zmenia zdravotnú poisťovňu, ani o tom nevedia, lebo ich niekto prepoistil bez ich vedomia," poznamenal Marek. Dodal, že sa to deje vo všetkých troch zdravotných poisťovniach. Občianske združenie Cesta von pôsobí v 25 vylúčených lokalitách, kde pomáha najchudobnejším ľuďom. Jeho riaditeľ Pavel Hrica hovorí, že pri svojej činnosti sa často stretávajú s problémom prepoisťovania a ľudom aj zamestnávateľom to spôsobuje praktické problémy. "Je to nekalá praktika, keďže ľudia to nerobia preto, aby si zlepšili svoju zdravotnú starostlivosť," povedal Hric. Skonštatoval, že obchodníci vedia, že pracujú so zraniteľnými ľuďmi, ktorí sa nebudú chodiť sťažovať, podávať žaloby či súdiť sa. "Pre obchodníka je to najistejšia cieľová skupina," podotkol Hrica. Marek ďalej poukazuje, že na obchodníkov a dohodárov ide minimálne šesť miliónov eur ročne z verejného zdravotníctva. "Myslíme si, že to ničomu nepomáha a zvyšuje to nedôveru v systém. Vytvára to administratívne bariéry a môže to limitovať dostupnosť zdravotnej starostlivosti," povedal. ÚHP preto navrhuje vyššiu transparentnosť v systéme verejného zdravotného poistenia a viac vykazovania o prepoisťovaní. Išlo by o údaje, koľko ľudí zmenilo zdravotnú poisťovňu za odmenu, koľko ju zmenilo preto, že boli nespokojní, či koľko ľudí na to nahovoril obchodník a dostal za to odmenu od poisťovne. "Keby sme toto vedeli, vieme lepšie zhodnotiť, s ktorou poisťovňou sú alebo nie sú ľudia spokojní," uviedol Marek. Teraz je to podľa neho viac o tom, ktorá poisťovňa je ako šikovná v zazmluvňovaní obchodníkov. Chcú tiež, aby v tomto hral dôležitejšiu úlohu aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Na zbere dát sa podieľal ÚHP v spolupráci s Inštitútom zdravotných analýz a využili aj Atlas rómskych komunít, ktorý zverejňuje Ministerstvo vnútra SR. Vláda koncom septembra schválila novelu zákona o zdravotných poisťovniach. Po novom by zdravotná poisťovňa nesmela vykonávať nábor poistencov prostredníctvom osôb, ktoré s ňou nie sú v pracovnom pomere. Po novom tiež nebude možné meniť zdravotnú poisťovňu na ulici či železničnej stanici, ale bude sa prepoisťovať priamo na pracovisku poisťovne alebo poštou, či elektronicky s overeným podpisom, prípadne s priloženou kópiou občianskeho preukazu. 
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies