Prezident: Zástancovia ľudských práv sa postavili proti sebe do zákopov

NETKY.SK • 3 Január 2014, 08:33 • 2 min
Prezident: Zástancovia ľudských práv sa postavili proti sebe do zákopov

BRATISLAVA – Zástancovia ľudských práv sa na Slovensku postavili proti sebe do zákopov a odtiaľ sa vzájomne odstreľujú. V rozhovore pre TASR to uviedol prezident SR Ivan Gašparovič na margo prípravy celoštátnej stratégie ľudských práv. Tá vyvolala vo verejnosti množstvo kritiky a verbálnych útokov.

slovakia

left justify in out

Hlava štátu je však presvedčená, že rôzne skupiny nakoniec nájdu vzájomné pochopenie. Sám seba považuje skôr za konzervatívneho ako liberálneho človeka, preto si myslí, že základom prosperity štátu je tradičná rodina. "Na druhej strane, samozrejme, všetci máme rovnaké práva na život. Čiže treba akceptovať tiež toho druhého, ktorý má iné myslenie," zdôraznil s tým, že sa treba pozerať aj na to, čo prospieva morálke občanov, keďže dnešná spoločnosť sa podľa neho vzdialila od princípov, ktoré potrebuje zdravá societa.

Gašparovič je rád, že Slovensko bude mať ucelený dokument týkajúci sa ľudských práv, avšak, ako pripomenul, niektoré otázky majú svoje špecifiká. "A pri nich sa musí brať do úvahy spoločensko-tradičná kultúra jednotlivých štátov," podotkol.

Stratégia sa mala dostať na rokovanie vlády už v septembri minulého roka. Na základe množstva kritických pripomienok zo strany verejnosti a emotívnych reakcií odsúhlasila ľudskoprávna rada posun termínu na jún 2014. Dokument bude pozostávať zo základných tematických okruhov – aktuálny stav, odporúčania medzinárodných monitorovacích orgánov, inštitucionálne zabezpečenie, priority a úlohy do budúcnosti. Má byť výsledkom čo najširšej celospoločenskej diskusie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies