Poľský prezident viedol obrad na počesť hrdinov povstania vo varšavskom gete

NETKY.SK • 19 Apríl 2016, 16:59 • 2 min
Poľský prezident viedol obrad na počesť hrdinov povstania vo varšavskom gete

VARŠAVA - Poľský prezident Andrzej Duda viedol dnes štátny obrad na počesť hrdinov povstania vo varšavskom gete - mladých Židov, ktorí sa počas druhej svetovej vojny radšej chopili zbraní a bojovali proti nemeckým nacistickým okupantom, ako by mali byť transportovaní do vyhladzovacieho tábora.

slovakia

left justify in out

Prezident Duda stál v čele slávnostného obradu na 73. výročie začatia povstania, ktoré sa rozbehlo 19. apríla 1943. Bojovníkov rozdrvila presila, akú mali jednotky nemeckej armády, ale zomreli tak, ako chceli: so zbraňou v ruke. Štátny obrad sa tak ako každý rok konal pred pamätníkom stovkám židovských bojovníkov, ktorý stojí v centre bývalého varšavského geta, uviedla tlačová agentúra AP.


Duda vyhlásil, že vzdáva poctu "hrdinom, ktorí chceli bojovať za slobodu - aj napriek tomu, že vedeli, že zomrú, ale chceli zomrieť v boji so zdvihnutou hlavou". Poľský prezident dodal, že obrad je aj poctou ich "obrovskej dôstojnosti".


Prítomný nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier povedal, že politici majú "zodpovednosť pokračovať v zmierení, s ktorým naši otcovia začali v desaťročiach po vojne".


Varšavské mestské úrady skôr v priebehu dňa slávnostne odhalili pamätnú tabuľu na počesť švédskeho diplomata Raoula Wallenberga, ktorý pomáhal zachraňovať maďarských Židov pred holokaustom. V roku 1945 ho zatkla sovietska tajná služba, odviedla ho do Moskvy a už nikdy o ňom nikto nepočul.



 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies