Najväčšie slovenské univerzity ponúkajú pomoc študentom z Bieloruska

NETKY.SK • 19 August 2020, 17:10 • 2 min
Najväčšie slovenské univerzity ponúkajú pomoc študentom z Bieloruska

BRATISLAVA - Dve najväčšie slovenské univerzity, Slovenská technická univerzita (STU) a Univerzita Komenského (UK) v Bratislave, zaregistrovali iniciatívu ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka (nom. SaS) zameranú na pomoc mladým ľuďom v Bielorusku, ktorí sa doma dostali do problémov pre svoje názory.

slovakia

left justify in out

Iniciatíva sa stretla s pochopením 

Rektori STU Miroslav Fikar a UK Marek Števček listom oslovili ministra Korčoka s ponukou na spoluprácu pri pomoci bieloruským študentom. Ako informoval riaditeľ tlačového oddelenia Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) Juraj Tomaga, minister víta iniciatívu univerzít pomôcť mladým ľuďom v Bielorusku, ktorí sa doma v súvislosti s aktuálnym dianím v ich krajine dostali do problémov.

 

img


"Obe univerzity sú pripravené pomôcť slovenskému ministerstvu zahraničných vecí a poskytnúť potrebné organizačné, riadiace či ubytovacie kapacity, ako aj podporu bieloruským študentom pri ich štúdiu na Slovensku," uviedla v tlačovej správe Alexandra Kuliková z Oddelenia pre vonkajšie vzťahy UK v Bratislave.

 

Odsúdenie násilia 
Predstavitelia obidvoch univerzít podľa Kulikovej odsudzujú brutálne násilie zo strany bieloruských bezpečnostných zložiek. "Veríme, že vzdelaná mladá generácia pomôže nastaviť kurz krajiny smerom k hodnotám demokracie a humanizmu, ktoré sú pre naše univerzity kľúčové," uzatvára Kuliková v tlačovej správe.

 

img

 

Vyjadrenie ministra Korčoka 
Šéf slovenskej diplomacie potvrdil podnet od obidvoch rektorov zo slovenských univerzít "Pracujeme na konkrétnom projekte a verím, že ho sfinalizujeme čo najskôr. Tak aby sme mohli Bielorusom pomôcť, a prípadne, aby mohli či už študovať alebo doštudovať u nás. Určite budem s oboma rektormi ale predovšetkým aj s ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR Braňom Gröhlingom (SaS) v kontakte," povedal Korčok.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona