Izrael podniká útoky v Libanone a Gaze po sérii rakiet vypálených cez hranice

NETKY.SK • 7 Apríl 2023, 14:03 • 2 min
Izrael podniká útoky v Libanone a Gaze po sérii rakiet vypálených cez hranice

Izrael uviedol, že zaútočil na ciele patriace palestínskej militantnej skupine Hamas v južnom Libanone a Gaze v piatok uprostred rastúceho napätia po tom, čo izraelská polícia zaútočila na mešitu al-Aksá v Jeruzaleme.

slovakia

left justify in out

K útokom došlo niekoľko hodín po vypálení desiatok rakiet z Libanonu na izraelské územie, z útoku izraelská armáda obviňuje palestínskych militantov. Paľba z Libanonu bola najväčšia od vojny medzi oboma krajinami v roku 2006 a vyvolala obavy zo širšej regionálnej eskalácie.

Keďže napätie v piatok naďalej gradovalo, pri streleckom útoku na okupovanom Západnom brehu Jordánu zahynuli dve izraelské sestry a ich matka bola vážne zranená, uviedli izraelskí predstavitelia.

Medzinárodný hovorca Izraelských obranných síl (IDF) podplukovník Richard Hecht uviedol, že piatkové izraelské útoky na južný Libanon sa zamerali najmä na palestínske ciele v oblasti, z ktorej boli podľa nich odpálené rakety na Izrael.

Spravodajský kanál Al-Manar, podporovaný libanonskou militantnou skupinou Hizballáh, informoval, že tri izraelské útoky zasiahli otvorenú oblasť v oblasti Týru. Libanonská národná tlačová agentúra (NNA) uviedla, že oblasť je prevažne poľnohospodárska a hlásila škody na domoch a autách, ohrade pre dobytok a ďalšej infraštruktúre.

"IDF nedovolí teroristickej organizácii Hamas operovať zvnútra Libanonu a považuje štát Libanon za zodpovedný za každú riadenú paľbu pochádzajúcu z jej územia," uviedla IDF vo vyhlásení.

Libanon oznámil, že predloží oficiálnu sťažnosť Bezpečnostnej rade OSN, v ktorej označil izraelské útoky za „zjavné porušenie suverenity Libanonu“. Hamas v piatkovom vyhlásení tiež odsúdil útoky a vyjadril „solidaritu s libanonským ľudom“. V samostatnom vyhlásení odsúdila izraelské útoky na pásmo Gazy.

Palestínske ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že detská nemocnica v meste Gaza bola poškodená izraelskými útokmi, čo znepokojilo mladých pacientov vo vnútri. „Nie je to prvýkrát, čo sa cieľom útokou stali zdravotnícke zariadenia, a je to neprijateľné,“ dodalo ministerstvo vo vyhlásení.

Hecht uviedol, že izraelské útoky sa zamerali na 10 lokalít v Gaze, vrátane výrobných a výskumných a vývojových lokalít, ako aj tunelovej infraštruktúry. V predchádzajúcich vyhláseniach IDF uviedla, že zasiahla niekoľko závodov na výrobu zbraní Hamasu, podzemný zbraňový komplex a „teroristické“ tunely v Beit Hanoun a Khan Yunis.

"Nikto si momentálne neželá eskaláciu," povedal Hecht v piatok novinárom. "Každý hovorí s každým. V politických sférach prechádza veľa správ, ktoré sa snažia deeskalovať."

 

Hnev nad policajnými raziami v mešite
Prestrelka prichádza v čase, keď v celom regióne vrie hnev v súvislosti so stredajšími zásahmi izraelskej polície v mešite al-Aksá, jednom z najposvätnejších miest islamu, v Jeruzaleme, ktoré vyvolalo rozsiahle odsúdenie zo strany arabského a moslimského sveta a vyvolalo odvetnú raketovú paľbu z Gazy. do Izraela.

 

Vo štvrtok potom IDF uviedla, že na Izrael bolo z Libanonu odpálených asi 34 rakiet v najväčšom takomto útoku od vojny medzi oboma krajinami v roku 2006, pri ktorej zahynulo približne 1200 Libanončanov a 165 Izraelčanov.

Videá zverejnené na sociálnych sieťach ukazovali rakety z Libanonu, ktoré smerovali po oblohe nad severným Izraelom, a zvuky výbuchov v diaľke.

Izrael po paľbe uzavrel svoj severný vzdušný priestor. Hovorca izraelskej armády uviedol, že veria, že za útokom stojí Hamas alebo palestínsky islamský džihád, nie Hizballáh.

Libanonská armáda potvrdila, že z juhu krajiny bolo odpálených niekoľko rakiet, ale neuviedla, kto ich vystrelil. Na Twitteri uviedla, že jednotka našla „raketové odpaľovacie zariadenia a množstvo rakiet určených na odpálenie“ v blízkosti libanonských miest Zibqin a Qlaileh a „momentálne pracuje na ich demontáži“. V piatok libanonská armáda uviedla, že v južnej oblasti Marjayoun našla aj raketomet a nepoužité rakety.

Hizballáh, ktorý vojensky a politicky dominuje južnému pohraničnému regiónu Libanonu, nepoprel ani sa neprihlásil k zodpovednosti za raketovú paľbu v Izraeli. Zdá sa však, že mocná ozbrojená skupina podporovaná Iránom to naznačuje vo štvrtkovom vyhlásení, v ktorom varuje, že „stovky miliónov moslimov“ sú pripravené „preliať krv“ za al-Aksá. V posledných mesiacoch šéf Hizballáhu Hassan Nasralláh povedal, že porušovanie pravidiel v areáli mešity v jeruzalemskom starom meste spôsobí, že „v regióne vypukne celé peklo“.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies