Spravodajské služby priniesli znepokojivú správu o pôvode SARS-CoV-2

NETKY.SK • 30 Október 2021, 10:30 • 2 min
Spravodajské služby priniesli znepokojivú správu o pôvode SARS-CoV-2

WASHINGTON - Najnovšia verzia správy, ktorú v piatok zverejnila riaditeľka amerických spravodajských služieb (DNI) Avril Hainesová, obsahuje viac podrobností vyšetrovania, na ktorom sa podieľali viaceré tajné služby.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Americké spravodajské služby pravdepodobne nikdy s určitosťou nezistia, či koronavírus SARS-CoV-2 unikol z laboratória, alebo preskočil zo zvieraťa na človeka. Vyplýva to z rozšírenej verzie správy o pôvode vírusu, ktorú nariadil vypracovať prezident USA Joe Biden. V piatok o tom informovala agentúra AP.

 

img

 

Wuchanský virologický inštitút v minulosti vytvoril chiméry alebo kombinácie koronavírusov podobných SARS, to však neznamená, že SARS-CoV-2 geneticky vytvorili v inštitúte, píšu v novej správe. Medializované informácie, že laboratórni výskumníci inštitútu v roku 2019 vyhľadali lekársku starostlivosť v dôsledku respiračného ochorenia, tiež podľa správy "nediagnostikujú pôvod pandémie".

 

Prečítajte si tiež: VIDEO: Čína nakupovala zariadenia na PCR testy mesiace pred vypuknutím pandémie

 

Štyri organizácie z prostredia amerických tajných služieby dospeli k záveru "s nízkou istotou", že vírus preskočil zo zvieraťa na človeka. Piata agentúra zhodnotila "so strednou istotou", že prvá ľudská infekcia týmto koronavírusom súvisí s laboratóriom.

 

Vypátranie pôvodu vírusu s absolútnou istotou trvá dlho, ak je to vôbec možné, komentuje AP. Respiračné ochorenie SARS, za ktoré je zodpovedný typ koronavírusu, sa objavilo v roku 2003. Jeho pravdepodobné miesto pôvodu – jaskyňu v čínskej provincii Jün-nan, však výskumníci určili až v roku 2017.

 

img

 

Prvú verziu tejto správy zverejnili americké úrady v auguste. Zúčastnené tajné služby dosiahli "širokú dohodu", že nový koronavírus nevyvinuli ako biologickú zbraň.

 

K téme: WHO opäť preskúma pôvod pandémie. Chce jasné dôkazy

 

Správa je založená na prezumpcii viny a robí z Číny obetného baránka, reagovala vtedy Čína s tým, že takýto prístup môže narušiť a sabotovať medzinárodnú spoluprácu v oblasti zisťovania pôvodu vírusu a boja proti pandémii.

 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies