Scholz vyzval Putina na prímerie. Spolu riešili zásadné témy

NETKY.SK • 13 Máj 2022, 14:44 • 2 min
Scholz vyzval Putina na prímerie. Spolu riešili zásadné témy

MOSKVA/BERLÍN – Nemecký kancelár Olaf Scholz a ruský prezident Vladimir Putin absolvovali v piatok telefonický rozhovor, v ktorom diskutovali najmä o situácii na Ukrajine „s dôrazom na humanitárne aspekty“.

slovakia

left justify in out

Ako s odvolaním sa na vyhlásenie Kremľa informovala agentúra DPA, šlo o ich prvý spoločný rozhovor po niekoľkých týždňoch a iniciovala ho nemecká strana. Kremeľ vo svojom vyhlásení dodal, že jednou z tém rozhovoru bol aj stav rusko-ukrajinských rokovaní. Podľa britskej stanice BBC Putin nemeckému kancelárovi povedal, že mierové rokovania blokuje Kyjev, nie Moskva.

 

img

 

Agentúra AFP napísala, že Scholz vyzval Putina, aby „vzhľadom na závažnosť vojenskej situácie a dôsledky vojny na Ukrajine, najmä v Mariupole“, čo najskôr dosiahol „prímerie s cieľom zlepšiť humanitárnu situáciu a pokročiť v hľadaní diplomatického riešenia konfliktu“.

 

Scholz tiež Putinovi pripomenul, že Moskva nesie „zodpovednosť“ za prerušenie globálneho zásobovania potravinami v dôsledku invázie ruských jednotiek na Ukrajinu. Nemecký kancelár v telefonáte rozhodne odmietol aj tvrdenie Moskvy, „že na Ukrajine je rozšírený nacizmus“. To, že tam „vládnu nacisti“, označil Scholz za nepravdivé.

 

 

Kremeľ na margo telefonátu Scholza s Putinom informoval: „Pozornosť bola upriamená na pokračujúce hrubé porušovanie noriem medzinárodného humanitárneho práva militantmi vyznávajúcimi nacistickú ideológiu, ich používanie neľudských teroristických metód“. Obaja politici sa podľa Kremľa dohodli, že „k téme Ukrajiny sa časom vrátia“.

 

Možno vás zaujme: Británia pridala na sankčný zoznam aj Putinovu exmanželku



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona