Prezident podpísal novelu zákona o rodine

NETKY.SK • 24 Máj 2013, 17:32 • 2 min
Prezident podpísal novelu zákona o rodine

BRATISLAVA - Prezident SR Ivan Gašparovič podpísal novelu zákona o rodine, ktorú 22. mája schválil parlament. Agentúru SITA o tom informovala Soňa Záňová z tlačového oddelenia kancelárie prezidenta.

slovakia

left justify in out

Z omeškaného výživného sa tak bude podľa podpísaného zákona platiť úrok. Právna norma po podpísaní prezidentom nadobudne účinnosť 1. júla.

Úrok z omeškania sa bude podľa návrhu poslancov za Smer-SD Antona Martvoňa, Otta Brixiho, Daniela Duchoňa a Anny Vittekovej platiť vo výške určenej podľa Občianskeho zákonníka a počítať sa bude odo dňa uplynutia riadnej splatnosti výživného. Pôvodne zákonodarcovia navrhovali, aby sa úrok počítal po uplynutí jedného mesiaca od splatnosti výživného. „Navrhovanú 30-dňovú lehotu sme zrušili po konzultáciách s odborníkmi z oblasti rodinného práva, pripomienkach verejnosti a aktivistov,“ vysvetlil Martvoň. Výška úrokov z omeškania bude o päť percentuálnych bodov vyššia ako základná úroková sadzba Európskej centrálnej banky platná k prvému dňu omeškania s plnením peňažného dlhu. Zároveň by takýto úrok z omeškaného výživného mal byť aj súčasťou pohľadávky, ktorú by potom spolu i s výživným mohli vymáhať od povinných osôb priamo exekútori.

Zmena sa nebude týkať náhradného výživného vyplácaného za povinné osoby štátom, nevznikne tak žiaden negatívny dopad na štátny rozpočet. V roku 2011 bolo za trestný čin zanedbania povinnej výživy súdených približne 4 500 ľudí a 3 700 bolo odsúdených. V SR máme šesť druhov vyživovacích povinností, z ktorých sa platí výživné, a to vyživovaciu povinnosť rodičov k deťom, detí k rodičom, medzi ostatnými príbuznými, medzi manželmi, príspevok na výživu rozvedeného manžela a príspevok na výživu a úhradu niektorých nákladov nevydatej matke.

V novele zákona o rodine poslanci schválili aj pozmeňujúci návrh poslanca za Smer-SD Ľubomíra Petráka. Podľa neho sa termíny opravných maturít zjednotia. Opravné skúšky z písomnej časti neúspešní maturanti po novom budú môcť absolvovať už v septembri, nemusia čakať rok do ďalších písomných maturít, ako to určoval zákon doteraz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies