Preprava na vode narastá, stále je však ďaleko za skutočnými možnosťami

NETKY.SK • 19 Október 2011, 01:54 • 2 min
Preprava na vode narastá, stále je však ďaleko za skutočnými možnosťami

Preprava na vode narastá, stále je však ďaleko za skutočnými možnosťami

slovakia

left justify in out

img

Preprava na vode v súčasnosti podľa ministra dopravy Jána Figeľa (KDH) narastá, stále je však ďaleko za skutočnými možnosťami. Napríklad v porovnaní so susednými štátmi ako Rakúskom či Maďarskom, alebo v porovnaní s potrebou Slovenska. Minister to uviedol na dnešnej návšteve v spoločnosti Verejné prístavy. Oboznámil sa tu so situáciou vo verejných prístavoch na Slovensku, ktoré sa nachádzajú v Bratislave, Štúrove a Komárne.
"Za minulý rok bolo na Slovensku preložených a prepravených zhruba 2 milióny ton tovaru, pričom lepšie roky pamätajú aj sedem či osem miliónov ton ročne," vyčíslil Figeľ. Slovensko tak nateraz v lodnej doprave zaostáva. "Dominantná pozornosť investícií a modernizácia bola totiž smerovaná na cestnú, diaľničnú dopravu," vysvetlil Figeľ. Napomôcť rozvoju lodnej dopravy by tak mala podľa neho aj Dunajská stratégia, ktorú prijala v júni EÚ. 
Ďalším zámerom na podporu prepravy na vode je výstavba intermodálneho terminálu v Bratislave. "Mal by spĺňať podmienky pre preklad tovaru v kontajneroch v kombinovanej doprave medzi železničnou, cestnou a lodnou dopravou. Čo je aj trendom v celej Európe," priblížil generálny riaditeľ Verejných prístavov Juraj Pavelek.
Podľa plánov by sa mal terminál dobudovať v rokoch 2014 až 2015. "Výstavba by stála približne 40 miliónov eur," doplnil Pavelek. Z väčšej časti bude financovaná z eurofondov. 
Na Slovensku sú pritom podľa Figeľa naprojektované štyri intermodálne terminály, a to v Bratislave, Košiciach, Leopoldove a Žiline. "Prvým z nich bude žilinský terminál, ktorý je už vysúťažený a celé verejné obstarávanie je vo finále. Teda pred podpisom kontraktu na výstavbu," opísal Figeľ.
Spoločnosť Verejné prístavy sa podľa Figeľa nachádza po deviatich mesiacoch tohto roka v zisku viac ako jeden milión eur.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies