Americký prezident Biden navštívil ničivými požiarmi postihnutý havajský ostrov Maui

NETKY.SK • 22 August 2023, 09:13 • 2 min
Americký prezident Biden navštívil ničivými požiarmi postihnutý havajský ostrov Maui

MAUI - Americký prezident Joe Biden navštívil v pondelok ostrov Maui v americkom štáte Havaj, kde si ničivé lesné požiare v uplynulých dňoch vyžiadali viac než sto obetí na životoch a spôsobili rozsiahle škody.

slovakia

left justify in out

Prezidenta USA, ktorý do oblasti postihnutej katastrofou pricestoval spoločne s manželkou Jill Bidenovou, privítal okrem iných aj guvernér Havaja Josh Green. Lesné požiare zachvátili Maui minulý utorok 8. augusta. Spôsobili rozsiahle škody a vyžiadali si evakuáciu množstva ľudí. Najničivejší z nich zdevastoval mesto Lahaina na západnom pobreží ostrova. Biden preletel nad oblasťou vrtuľníkom a navštívil aj Lahainu, ktorá mala pred požiarom približne 13.000 obyvateľov. Počas niekoľkohodinovej návštevy sa prezident USA stretol aj s tamojšími záchrannými zložkami, ako aj s preživšími obyvateľmi a predstaviteľmi miestnych úradov, píše agentúra DPA.

 

Počet obetí ničivých lesných požiarov na ostrove Maui medzitým stúpol na najmenej 114, oznámili v nedeľu príslušné úrady s tým, že ich konečný počet môže byť napokon ešte vyšší. Stovky ľudí sú totiž naďalej nezvestné a záchranári so psami naďalej prehľadávajú zvyšky vyhorených budov. Skontrolovať sa medzičasom už podarilo približne 85 percent z nich. Terčom kritiky sa stala reakcia tamojších úradov na požiare, najmä v súvislosti s tým, že neboli spustené varovné sirény, pripomína DPA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR / DPA Foto: AP Photo / Evan Vucci
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies