„Čokoládoví chlapci“ vám kedysi priniesli túto maškrtu priamo na podnose, počas vojny dodávala energiu a živiny. História čokolády siaha až ku posvätným rituálom

NETKY.SK • 26 November 2023, 12:15 • 2 min
„Čokoládoví chlapci“ vám kedysi priniesli túto maškrtu priamo na podnose, počas vojny dodávala energiu a živiny. História čokolády siaha až ku posvätným rituálom

Predolmécki obyvatelia moderného Mexika vyrábali nápoj z kakaových bôbov s vanilkou alebo čili papričkami v roku 2000 pred Kristom. Čokoláda v nejakej forme teda existuje už tisícročia.

slovakia

left justify in out

Mayovia aj Aztékovia verili, že kakaové bôby majú magické alebo dokonca božské vlastnosti, vhodné na použitie pri najposvätnejších rituáloch narodenia, manželstva a smrti. 

Podľa knihy Chloe Doutre-Rousselovej  The Chocolate Connoisseur, aztécke obete, ktoré sa pred smrťou cítili príliš melancholické na to, aby sa zapojili do rituálneho tanca, často dostali tekvicu čokolády (zafarbenú krvou predchádzajúcich obetí), aby ich rozveselili.


Kto vynašiel čokoládu?

Čokoláda sa vyrába z plodov kakaovníkov, ktoré pochádzajú zo Strednej a Južnej Ameriky. Plody sa nazývajú struky a každý struk obsahuje približne 40 kakaových bôbov. Bôby sa sušia a pražia, aby vznikli kakaové bôby.

Nie je jasné, kedy presne kakao prišlo na scénu alebo kto ho vynašiel. Podľa Hayesa Lavisa, kultúrneho kurátora umenia Smithsonian's National Museum of the American Indian , boli objavené staroveké olmécke hrnce a nádoby z obdobia okolo roku 1500 pred Kristom so stopami teobromínu, stimulačnej zlúčeniny nachádzajúcej sa v čokoláde a čaji.

Predpokladá sa, že Olmékovia používali kakao na vytvorenie slávnostného nápoja. Keďže si však neuchovali žiadnu písomnú históriu, názory na to, či vo svojich zmesiach používali kakaové bôby alebo len dužinu z kakaového struku, sa líšia.

Jednoduchá odpoveď na otázku: „Odkiaľ pochádza čokoláda? je „Južná Amerika“. Kakaovníky najprv rástli v oblasti Ánd, v Peru a Ekvádore, potom sa rozšírili do tropickej Južnej Ameriky ako celku a ďalej do Strednej Ameriky.

Historické prísady

Predolmécki obyvatelia moderného Mexika vyrábali nápoj z kakaových bôbov s vanilkou alebo čili papričkami v roku 2000 pred Kristom. Čokoláda v nejakej forme teda existuje už tisícročia.

Pestovanie kakaovníkov

Kakaovníky rástli divoko už milióny rokov, no ich pestovanie nebolo jednoduchým procesom. V prírode dorastajú do veľmi vysokej výšky, hoci na plantážach nedosahujú výšku viac ako 20 stôp. To znamenalo, že starí ľudia, ktorí ich začali pestovať, museli dosť experimentovať, kým zistili ideálne poveternostné a klimatické podmienky pre stromy.

Najskorší dôkaz, že ľudia pestovali kakao, pochádzal od Olmékov z predklasického obdobia Mayov (1000 pred Kristom až 250 pred Kristom). V roku 600 nl Mayovia pestovali kakaovníky v Strednej Amerike, rovnako ako farmári Arawakov na severe Južnej Ameriky.

Čokoládoví chlapci

Svet sa stal posadnutý čokoládou v 20. storočí. Ozbrojené sily mnohých krajín dostávali počas svetových vojen prídely čokolády, čo pomohlo rozšíriť jej popularitu. V 20. rokoch 20. storočia boli austrálske divadlá, športoviská a dokonca aj trajekt Sydney - Manly zaplavené „čokoládovými chlapcami“, ktorí nosili podnosy s maškrtami pre hladných spotrebiteľov.

 V roku 1922 sa Austrália stáva prvým exportným trhom pre masovú výrobu, pričom v Hobarte bola otvorená prvá továreň Cadbury – tá, ktorá funguje dodnes.

Čokoláda je taká populárna, že sa stala zakorenenou svetovou kultúrou, oslavovanou vofilmoch Roalda Dahla - Charlie a továreň na čokoládu (1964, s filmovou adaptáciou uvedenú v roku 1971) a Čokoláda (2000).

Zdroje:

https://www.history.com/topics/ancient-americas/history-of-chocolate

https://www.smithsonianmag.com/arts-culture/a-brief-history-of-chocolate-21860917/

https://historycooperative.org/where-does-chocolate-come-from/

https://www.delicious.com.au/features/v3/dnac-734/from-mayans-to-mass-production-the-fascinating-history-of-chocolate/

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: eatingwell.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies