Vedci vytvoria krv, ktorú prijme každý organizmus

NETKY.SK • 14 Jún 2019, 11:21 • 2 min
Vedci vytvoria krv, ktorú prijme každý organizmus

Zdá sa, že problém s nedostatkom vhodných krvných transfúzii by mohol byť čoskoro minulosťou.

slovakia

left justify in out

Krv je veľmi vzácna tekutina, doposiaľ ju nedokážeme vyrobiť ani ničím iným nahradiť. Jedinou možnosťou, ako ju získať, je dobrovoľné darcovstvo od zdravých ľudí. A práve to v nejednom prípade zachraňuje životy.

 

Napriek tomu, že darcov pribúda a že sa robia veľké mediálne kampane, ktoré podnecujú ľudí k tomu, aby krv darovali, stále sa stretávame s prípadmi, kedy je tejto životodarnej tekutiny málo. Ide predovšetkým o situácie, keď je potrebná transfúzia takej krvnej skupiny, ktorá sa v populácii nachádza minoritne. Hoci je známe, že takzvaná nulka je univerzálna, nie vždy to platí a koniec-koncov, niekedy môže chýbať aj samotná 0.

 

Vo všeobecnosti rozoznávame skupinu A, B, AB alebo 0. Všetky môžu byť Rh pozitív alebo negatív, teda + a -. Okrem toho sa pred podaním transfúzie od darcu musia príjemcovi robiť takzvané krížové testy, aby sa potvrdilo, že jeho telo bude konkrétnu krv naisto akceptovať. Pokiaľ by bola podaná nevhodná krv, došlo by k imunitnej reakcii a tá by mohla skončiť aj fatálne.

 

img

 

Podanie transfúzie je teda „celá veda“. Ako sa však ukazuje, v budúcnosti by to mohlo byť o čosi jednoduchšie. Odborníci v laboratóriách totiž pracujú na špeciálnom výskume a ako sa ukazuje, krv možno upraviť takým spôsobom, aby „pasovala“ každému.

 

Vedci na to využívajú baktérie, ktoré sa bežne vyskytujú v ľudskom čreve. Získavajú z nich enzýmy schopné odstrániť kľúčové zložky antigénu krvnej skupiny A. Pokiaľ teda tieto enzýmy pridajú do krvnej vzorky skupiny A, získajú univerzálnu krv, ktorú dokáže prijať každý organizmus, bez ohľadu na špecifickosť vlastnej krvi.

 

img

 

Tieto testy prebiehajú zatiaľ len v laboratórnych podmienkach a potrvá zrejme ešte niekoľko rokov, kým sa uskutočnia ďalšie výskumy a takáto krv sa dostane do nemocníc. Každopádne, veda je na dobrej ceste.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies