REPORTÁŽ Kvôli filmu jazdil na traktore aj v Škode 105. Netky boli na premiére filmu o mašine na góly - Ján Koller!

NETKY.SK • 21 August 2022, 18:00 • 2 min
REPORTÁŽ Kvôli filmu jazdil na traktore aj v Škode 105. Netky boli na premiére filmu o mašine na góly - Ján Koller!

Attila Végh, Rytmus či Igor Kmeťo si prišli pozrieť premiéru filmu o českej futbalovej legende Jan Koller, ktorého nazývali aj mašinou na góly. Pozrite si reportáž Netiek, v ktorej Jan Koller prezradil, ako jazdil na traktore a čo rozplakalo Martina Škrtela.

slovakia

left justify in out

 

 

 

Zo Smetanovej Lhoty až medzi futbalové legendy – príbeh Jána Kollera sa radí medzi svetové unikáty. Jan Koller, známy aj ako Dino, patrí medzi jedinečné športové hviezdy, hoci sa jeho príbeh začal v traktore na družstve JZDna profesionálnu dráhu sa vydal pomerne neskoro. Úspechy, ktoré dosiahol vo viacerých futbalových kluboch, ale aj ako najúspešnejší strelec českej reprezentácie, si sfilmovanie rozhodne pýtali. Príbeh inšpiroval režiséra Petra Větrovského, autora filmu o Attilovi Véghovi. Sympatický "Český Honza" totiž celé detstvo, mladosť a začiatok plnoletosti hrával za amatérske kluby na dedinskej úrovni.

 

img

 

„Ak tu má niekto rozprávkový príbeh svetových parametrov, je to práve Honza Koller. Spolupráca s ním bola skvelá, je to veľmi dobrý človek. Nielen, že to je najlepší príbeh futbalistu v Čechách. Aj keby ste hľadali vo svete podobný príbeh, ako 19-ročný chlapec opravoval traktory v JRD a obrazne povedané kydal hnoj a potom sa stal najlepším strelcom vo futbale svojho národa, tak ho nenájdete,“ hovorí o protagonistovi svojho filmu režisér a producent Petr Větrovský.

 

img

 

Koller nechal režiséra nahliadnuť hlboko do svojho súkromia a umožnil filmárskemu štábu porozprávať príbeh, ktorý obdivujú státisíce futbalových fanúšikov na celom svete. Vo filme sa spoločne so známym futbalistom filmári vracajú na miesta, kde pôsobil – od rodnej obce až po Monako. O českom kanonierovi rozprávajú jeho futbaloví kolegovia, ale aj kamaráti a rodina.

 

„Že sa o mne nakrúti film, to by mi ani vo sne nenapadlo. Asi ako by mi nenapadlo, že by sa mi mohol splniť detský sen o kariére profesionálneho futbalistu,“ hovorí futbalová legenda Jan Koller.

Jeho skromnosť vôbec nenaznačuje, že ide o najúspešnejšieho strelca v histórii českej futbalovej reprezentácie. Na konte má neuveriteľných 55 reprezentačných gólov!

 

img

 

„Počas nakrúcania boli momenty, keď sme museli ísť s režisérom do konfrontácie. Filmovanie bolo pre mňa zásahom do súkromia, na to som si musel zvykať. Som vyučený opravár poľnohospodárskych strojov a v minulosti som traktory opravoval. A teraz počas nakrúcania som si do traktoru sadol a kvôli mne vypratali celé JRD. Alebo sme po Prahe jazdili v Škode 105 a hrozne sa nám zahrievala. Tak sme museli po každých 500 metroch čakať, kým to vychladne,“ s úsmevom spomína na nakrúcanie Jan Koller.

 

img

 

Príbeh Honzu Kollera nie je len príbehom človeka, ktorý to nevzdal, aj keď mu nikto neveril. Je to aj príbeh, ktorý môže inšpirovať každého mladého dedinského futbalistu. Príbeh o tom, že rozprávky sa niekedy naozaj stávajú skutočnosťou a nikdy nesmie chýbať motivácia ísť ďalej.

 

Na slávnostnej premiére v Bratislave sa okrem protagonistu a režiséra zúčastnili aj viacerí slovenskí futbalisti. Nechýbali tréner Vladimír Weiss alebo Martin Škrtel. Futbalový obranca na tlačovej konferencii dokonca uviedol teaser filmu o ňom samotnom, na ktorom aktuálne pracuje režisér Větrovský.

 

img

 

„Zo začiatku bola naša spolupráca trošku kostrbatejšia, najmä kvôli mne. Postupne sme si k sebe našli cestu. Všetky nakrúcania sú zaujímavé a bavia ma. Spoločne sme si pri nich aj poplakali, pretože sme rozoberali témy – čo bolo v Liverpoole, môj posledný zápas... A emócie tam boli zo všetkých strán,“ prezradil Martin Škrtel.

 

Podporiť tvorcov prišli aj raper Rytmus a hudobník Igor Kmeťo. Medzi prvými divákmi na premiére bol majster bojových umení Attila Végh.

 

img

 

„Na spoluprácu s režisérom Petrom Větrovským spomínam veľmi pekne. Som veľmi rád, že nakrútil film o mne, že ten film existuje, som naň veľmi pyšný. Teším sa, že keď môj syn vyrastie, tak si môže pozrieť, čo všetko jeho otec robil. Film znázorňuje celú moju cestu a je na celý život. A dnes som prišiel podporiť tvorcov, pretože je to príbeh o skromnom človeku, ktorý si išiel za svojim snom a dosiahol veľmi veľa,“ nešetril chválou Attila Végh.

 

Premiére v Bratislave predchádzalo uvedenie a autogramiáda v Trnave, ktorá prilákala množstvo fanúšikov rôznych vekových skupín. Snímku do slovenských kín prináša spoločnosť Continental film.

 

Trailer filmu si môžete pozrieť tu:

 

 

Prečítajte si aj: Patrick Swayze by dnes oslávil sedemdesiate narodeniny




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Felecia sefredaktorka
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies