AKTUALIZÁCIA: Premiér SR dnes bude čeliť odvolaniu z funkcie

NETKY.SK • 17 September 2019, 07:55 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Premiér SR dnes bude čeliť odvolaniu z funkcie

BRATISLAVA - predseda vlády sa už dnes osobne zúčastní hlasovania o svojom odvolaní. Následne ho čaká rokovanie vlády na východe našej krajiny.

slovakia

left justify in out

"Na dnešnom rannom hlasovaní v NR SR sa za vládu zúčastní len predseda vlády Peter Pellegrini. Rezortní ministri sa budú po dohode s predsedom vlády venovať vzhľadom na výjazdové rokovanie vlády riešeniu potrieb ľudí v regiónoch. Následne sa k nim pridá aj premiér," spresnili z Úradu vlády SR.

 

img

 

Návrh na odvolanie premiéra z funkcie prerokovali parlamentní poslanci počas minulotýždňovej mimoriadnej schôdze, ktorú si vyžiadala opozícia. Dôvodom je, že Pellegrini neodvolal Moniku Jankovskú z pozície štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti po tom, ako sa medializovala jej údajná komunikácia s Marianom K.. Ten je obvinený z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka. Vláda s odvolaním nesúhlasí, nevidí naň žiadne relevantné dôvody.

 

img

 

Pellegrini ešte počas piatokovej mimoriadnej parlamentnej schôdze uviedol, že dôvody na jeho odvolanie sú slabé. Pripomenul, že Jankovská už vo funkcii nie je. Predseda vlády po tom, čo Jankovská oznámila svoj odchod z postu uviedol, že dúfa, že predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič a líder SaS Richard Sulík budú nasledovať jej kroky a odídu z politického života pre svoje stretnutia s Marianom K.

 

img

 

Za odvolanie premiéra hlasovalo dnes v pléne 62 poslancov, proti bolo 66, zdržali sa traja. Premiér Pellegrini sedel v rokovacej sále počas diskusie aj pri hlasovaní. Vláda s odvolaním premiéra nesúhlasila, nevidela naň žiadne relevantné dôvody. Opakovaný návrh opozície považuje za účelovo vykonštruovaný. Kabinet pripomenul, že ho prekvapila mylná predstava navrhovateľov o ústavnom systéme SR, pretože predseda vlády podľa neho nemôže niesť zodpovednosť za priebeh rokovania a činnosť Národnej rady SR.

 

img

 

Pôvodne mal premiér čeliť odvolávaniu v piatok (6.9.), následne v pondelok (9.9). Ani v jednom prípade sa schôdzu poslancom nepodarilo otvoriť, plénum totiž nebolo uznášaniaschopné.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies