Jaroslav Hačšák tvrdí, že je zadržiavaný nezákonne a nič zlé nespáchal

NETKY.SK • 18 December 2020, 13:36 • 2 min
Jaroslav Hačšák tvrdí, že je zadržiavaný nezákonne a nič zlé nespáchal

BRATISLAVA - Obvinený Jaroslav H. sa ozval prostredníctvom svojich advokátov.

slovakia

left justify in out

 

Včera sme informovali, že sťažnosť proti väzobnému stíhaniu Jaroslava Haščáka, ktorú podali jeho advokáti, bola postúpená na Najvyšší súd.

 

Vec by mala byť na súde prejednávaná pravdepodobne budúci týždeň.

Dnes sa spolumajiteľ Penty vyjadril prostredníctvom svojich právnych zástupcov Martina Škublu a Lukáša Trojana.  

 

Vyjadrenie


Jaroslav Haščák si myslí, že jeho trestné stíhanie je účelový pokus o kriminalizáciu štandardných obchodných vzťahov. 


„Uvalenie väzby považujem za bezprecedentné porušenie princípov spravodlivého procesu. Tzv. kolúzna väzba predpokladá možné ovplyvňovanie spoluobvinených, či svedkov. Je preto nutné bez akéhokoľvek zdržania uskutočniť výsluchy takýchto osôb. Pokiaľ budú OČTK nečinné aj naďalej, je zrejmé, že väzba pána Haščáka je bezdôvodná a dochádza tak k porušovaniu jeho základných práv“, napísal Trojan v stanovisku.


Haščákovi obhajcovia ďalej uvádzajú, že ich klient bol účelovo vylákaný na výsluch v nesúvisiacej trestnej veci, prehliadka v Pente bola nezákonná a neprimeraná a že vždy ochotne spolupracoval s políciou.

 

Čítajte tiež: Riaditeľ Penty ide do väzby! Rozhodnutie súdu padlo po 12-tich hodinách vypočúvania


„Počas prvých 18 dní zadržania a väzobného stíhania Jaroslava Haščáka nebol vypočutý ani jeden svedok. V rozpore s tým sa dozorujúci prokurátor Ondrej Repa vyjadril, že v trestnej veci, v ktorej je Jaroslav Haščák obvinený, prebieha vyšetrovanie. Jaroslav Haščák je tak už viac ako dva týždne v kolúznej väzbe bezdôvodne,“ tvrdia advokáti.

 

 

img

 


Nesúhlasia ani s argumentom prokurátora a súdu, že Haščák je vo väzbe aj preto ako doposiaľ vyšetrovanie brzdil Dušan Kováčik alebo že vlastní médiá, cez ktoré môže ovplyvňovať verejnú mienku.


„Nebola preukázaná žiadna konkrétna súvislosť medzi stíhaným prokurátorom Dušanom Kováčikom a Jaroslavom Haščákom. Súd umelo prepojil tieto prípady, pričom z právneho hľadiska nepoukázal na žiadny konkrétny dôkaz, ktorý by vysvetlil prienik týchto káuz,“ tvrdia obhajcovia.

 

„Vplyv Jaroslava Haščáka a skupiny Penta na to, akým spôsobom slovenské médiá interpretujú kauzu Gorila, bol preukázateľne zanedbateľný, keďže drvivá väčšina mediálnych výstupov k tejto kauze bola pre Jaroslava Haščáka negatívna,“ napísali tiež a hovoria, že ak by sa nemohol vyjadrovať, prišiel by o svoje základné právo.

 

 

img

 

Pripomeňme si Gorilu

 

Kauza Gorila je slovenská politická kauza, ktorá sa prevalila uniknutím tajného dokumentu s krycím názvom Gorila zo Slovenskej informačnej služby na verejnosť v decembri 2011.

 

V spise zverejnenom na internete sa nachádzajú informácie o odpočúvaní Jaroslava Haščáka, šéfa investičnej skupiny Penta, počas rokov 2005 a 2006.

 

Spis obsahuje prepisy údajných Haščákových rozhovorov s politickou a ekonomickou špičkou o províziách a úplatkoch, v konšpiračnom byte na Vazovovej ulici v Bratislave.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zaleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies