Fico: Útoky opozície robia Slovensku zlé meno, Kaliňák podporuje boj proti daňovým únikom

NETKY.SK • 30 Jún 2016, 18:13 • 2 min
Fico: Útoky opozície robia Slovensku zlé meno, Kaliňák podporuje boj proti daňovým únikom

BRATISLAVA - Opozičný návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi (Smer-SD) dva týždne po tom, ako NR SR zamietla obdobný návrh, vníma vláda ako vytváranie zlého mena SR počas predsedníctva v Rade Európskej únie. Vyhlásil to dnes v pléne parlamentu premiér Robert Fico (Smer-SD), ktorého vláda Kaliňáka obhajuje a jeho odvolanie odmieta.

slovakia

left justify in out

"Minister vnútra Robert Kaliňák počas svojho pôsobenia podporuje boj proti daňovým podvodom, vznikla Daňová kobra, ktorá tomuto štátu zachránila takmer 90 miliónov eur na nevyplatených vratkách DPH. Ministerstvo vnútra a ministerstvo financií sa pričinili v posledných rokoch o to, aby sa na Slovensku účinnejšie bojovalo s daňovými podvodmi, prijali sa nové opatrenia a nová legislatíva, čo viedlo k zvýšeniu výberu DPH o viac ako 2,5 miliardy eur," zdôraznil Fico.

 

Zároveň pripomenul, že pod Kaliňákovým vedením bol prijatý zákon o verejnom obstarávaní a bolo rozbehnuté elektronické trhovisko, kde počas rok a pol dlhej prevádzky bola úspora 85 miliónov eur.

 

"Za toto obdobie nebola jediná podozrivá kauza v súvislosti s verejným obstarávaním a ministerstvo vnútra nakupuje o tretinu lacnejšie ako sú trhové ceny. Skúsenosti a prax ukázali, že pod vedením Roberta Kaliňáka má rezort vnútra aj polícia najlepšie výsledky v histórii samostatného Slovenska, ktoré dnes patrí medzi najbezpečnejšie krajiny Európy," vyhlásil.

 

Informácie, ktoré prináša opozícia, podľa Fica už Kaliňák niekoľkokrát vysvetlil pred svojimi koaličnými partnermi, ale aj priamo médiám. "A tým podozrenia jasne argumentmi a dôkazmi vyvrátil," dodal premiér, podľa ktorého je Slovensko vnímané ako dôveryhodná krajina a opozícia môže tomuto obrazu šírením nenávisti a zla škodiť, koľko chce.

 

Opozičný poslanec Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA) v úvodnom slove povedal, že ak by podnikateľ Ladislav Bašternák začal rozprávať, padla by súčasná vláda. "Preto sa robia úkony naoko," povedal aj na margo stredajšej (29.6.) policajnej razie u Bašternáka.

 

Lipšic zároveň odmietol slová premiéra Fica, že opozícia len šíri nenávisť. "Toto povedal človek, ktorý celú svoju politickú kariéru vybudoval na šírení nenávisti, strachu a závisti. Každé voľby budoval len na negatívnych emóciách. Ale nenávisť ku korupcii a rozkrádaniu nie je žiadna neresť a obhajoba alebo zádumčivé tolerovanie káuz, nie je žiadna cnosť," dodal Lipšic.

 

Do rozpravy k návrhu na odvolanie Kaliňáka sa písomne prihlásilo viac ako 20 poslancov. Po ich vystúpení bude ešte možnosť prihlásiť sa ústne. Kaliňáka chce opozícia odvolať pre jeho prepojenie na podnikateľa Ladislava Bašternáka, ktorý je podozrivý z daňových podvodov. Pre daňovú kauzu čelil odvolávaniu už 7. júna, kedy ho koalícia podržala. Opozícia okrem mimoriadnej schôdze organizuje aj protesty za odchod Kaliňáka, na ktoré chodia tisícky ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies