Prekoná Ethereum aj neohroziteľný Bitcoin?

NETKY.SK • 27 Jún 2017, 13:12 • 2 min
Prekoná Ethereum aj neohroziteľný Bitcoin?

LONDÝN – Keď si porovnáme cenu Bitcoinu s cenou Ethereum, tak sa môže zdať, že prvý menovaný valcuje všetky ostatné digitálne meny. V uplynulých týždňoch sa cena jedného Bitcoinu pohybovala v rozmedzí od 2.300 až 3.000 dolárov, zatiaľ čo Ethereum okolo 300 USD. Nesmieme však prehliadnuť jeden nezanedbateľný fakt...

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Masívny rozdiel v cenách oboch kryptomien však maskuje skutočnosť, že trhová kapitalizácia Ethereum sa veľmi rýchlo približuje k Bitcoinu! Natíska sa teda otázka, či Ethereum v blízkej budúcnosti nevystrieda Bitcoin a nestane sa z neho najhodnotnejšia digitálna mena?

 

img

 

Podiel Bitcoinu na trhu klesol z 87% na 39%

 

Rýchly rast cien Bitcoinu za posledné mesiace, keď sa od začiatku roka hodnota jednotky takmer strojnásobila, prichádza v rovnakom čase, kedy táto digitálna mena zaznamenala výrazný pokles podielu kombinovanej trhovej kapitalizácie všetkých kryptomien. Koncom februára 2017 predstavoval podiel Bitcoinu na trhu až 87%. Podľa prieskumu CoinMarketCap odvtedy klesol tento podiel na 39%.

 

Na druhej strane podiel Ethereum na trhu v rovnakom čase predstavoval viac ako 36%, avšak klesol len približne o 5% za posledné štyri mesiace. V čase písania tohto článku trhový podiel Bitcoinu mierne posilnil na 42,38%, ale podiel Ethereum dramaticky klesol o ďalších 6% na hodnotu 25,13%!

 

img

 

Trhová kapitalizácia celého odvetvia digitálnej meny narastá neuveriteľne rýchlo, rovnako ako počet rôznych dostupných kryptomien. Bitcoin to celé začal ako najväčšia ryba v malom rybníku, keďže sa však rybník rýchlo preplnil, hodnota podielu na trhu klesá. Zaujímavá je však skutočnosť, že Ethereum si v podstate udržalo svoju pozíciu vzhľadom na celkovú trhovú kapitalizáciu (aj napriek momentálnemu prepadu). Znamená to, že jeho vlastná hodnota rýchlo narastá. Aktuálna trhová kapitalizácia Bitcoinu je niečo cez 41 miliárd dolárov, zatiaľ čo Ethereum drží hranicu 24,5 miliardy USD. Treba však podotknúť, že v uplynulých týždňoch klesla celková trhová kapitalizácia celého odvetvia zo 146 miliárd na súčasných 96, čo je prepad o gigantických 50 miliárd vo veľmi krátkej dobe.

 

img

 

Ethereum stále najväčším súperom Bitcoinu

Rozdiel v raste trhovej kapitalizácie naznačuje, že Ethereum sa rýchlo stáva najväčším rivalom Bitcoinu, ako majoritnej pozície vo svete digitálnych mien. Ethereum je natrhu približne dva roky, zatiaľ čo Bitcoin tu je už takmer dekádu. V skutočnosti však môže byť vek Bitcoinu skôr prekážkou ako výhodou, pretože prebieha horlivá diskusia o tom, ako rozšíriť bitcoinovú sieť, aby vyhovovala rýchlo rastúcemu okruhu jeho používateľov a transakcií. Bitcoin sa stále spolieha na veľkú časť pôvodného kódu, avšak ďalšie digitálne meny sa vyvíjajú a eliminujú prekážky, ktoré sa v minulosti vyskytli v systéme Bitcoinu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies